Ez a baktérium kórokozó (Agrobacterium tumefaciens), az alma- és körtefákon kívül megtámadja a csonthéjasokat, a diót, a különböző díszfa fajokat, a málnát, a szőlőt is, de kétszikű növényeken, pl. céklán, cukor- és takarmányrépán is előfordul. Hajtató házakban zöldségnövényeken is előfordul, ahol a talaj a kórokozótól fertőzött.

Egy tipikusan sok tápnövényű baktérium kórokozóról van szó, több száz növényt képes megfertőzni. A baktérium faiskolákban, nevelésük során fertőzi meg a növényeket. A fertőzött talajban él, ott tartja fenn magát a kórokozó, ameddig talál magának élő kétszikű növényzetet, annak gyökérzetét. A növényzet talajban lévő részén, és az azon okozott sebzéseken hatol be és fertőzi a növényt.

Agrobacterium tumefaciens kajszicsemete gyökerén

A gyökérzeten, és gyakran a gyökérnyak tájékán szokott előfordulni a látható tünet. A daganatok nagysága 1-2 mm-es mérettől több cm-es nagyságig változhat, alakja nem szabályos gömbforma, felülete egyenetlen karfiol rózsájára hasonlít. A frissen fejlődő daganatok vajszínűek, puhák, később színük barnára változik és a daganatok megkeményednek. A talajba lehulló golyvákban a baktérium több évig életképesen fenntartja magát. Előfordulhat a fiatal fák törzsén is, mindig sebzések nyomán fejlődik ki. A fertőzés ténye rejtett, különösen a konténeres fáknál, hiszen azok gyökerét nem látjuk, nem szokták megnézni. Pedig azok is hordozhatják a betegséget. Kiültetés után a golyvák általában a talaj felszíne alatt nőnek, ritkán láthatók a felszín felett is.

Agrobaktériumos gyökérgolyvás 4 éves szilvacsemete

A fertőzött facsemeték elültetésük után 3-4 éven belül legyengülnek, elhalnak. Lassan növő, vergődő facsemetéknél erre a betegségre is gondolni kell, a gyökérzet egy részét ki kell bontani a talajban és megvizsgálni. Ha beigazolódik a betegség, a gyökereken daganatok láthatók, a fát teljes gyökérzettel javasolt gondosan kiemelni, és szétszóródásmentesen zsákban összegyűjteni. Megsemmisítése szükséges.

Golyva vesszőn

A fertőzött fa helyére 4 évig csak egyszikű növényt javasolt ültetni, mivel az egyszikűek a kórokozónak nem tápnövényei, azokat nem fertőzik meg. Ezzel a védekezési módszerrel a talajfoltból élelem (növény) hiányában kihalnak az ottmaradt baktériumok. A kórokozó metszőollóra tapadva ápolási munkákkal terjeszthető, ezért különösen fontos a metsző eszközök folyamatos fertőtlenítése. Ellenkező esetben a betegség terjesztőivé válhatunk.

Agrobaktériumos golyva

Fertőzött oltványokat, faiskolai szaporító anyagot forgalmazni tilos, észlelésük esetén a fertőzött szaporító anyagot meg kell semmisíteni. Előfordulása esetén az elárusító cégnél reklamálni lehet, kell (érdemes) és kártérítés is jogos. A faiskolák rendszeres ellenőrzése során a NÉBIH ezt a betegséget is vizsgálja, szűri. Árusító helyen, faiskolákban az eladó, ha észreveszi, nemes egyszerűséggel levágja a golyvát, eltünteti. A problémát ezzel nem oldja meg, mert a kórokozó szisztemizálódik a növényben.

Agrobaktériumos golyva körtefa gyökerén

Szabadgyökerű csemeték telepítésekor alkalmazott gyakorlat: az 1%-os Cu tartalmú agyagos pépbe mártás. A réz hatásos a baktériumok és gombák ellen, a kezeléssel a gyökerek felszínét lehet mentesíteni. Jelenleg más védekezési módszer nem áll rendelkezésre.