Növényvédelmi szaktanácsadás

Dr. Némethy Zsuzsanna vagyok, nyugalmazott egyetemi adjunktus okleveles kertészmérnök és növényvédelmi szakmérnök, növényorvos.

Több mint negyven évet dolgoztam az agrár- és kertészeti egyetemi felsőoktatásban (leghosszabb ideig a Kertészeti- és Élelmiszeripari Egyetem Növénykórtani Tanszékén), ahol kifejezetten növényvédelemmel – oktatással, kutatással és szaktanácsadással – foglalkoztam. Növénykórtan és Növényvédelem tárgyakat oktattam a felsőoktatás minden szintjén, kutatásaim a dísznövények vírusbetegségeire terjedtek ki. Mellette folyamatosan növényvédelmi szaktanácsadást is végeztem. Korábbi munkahelyemmel, a Növénykórtani Tanszékkel jelenleg is munkakapcsolatban vagyok. 

Továbbra is folytatom növényvédelmi szaktanácsadási tevékenységemet kertészeti növények betegségeivel kapcsolatban házi kerti, hobbikerti tulajdonosok részére. Az elmúlt 5 évben több kiemelt budapesti közterület, park növény-együttesének növény-egészségügyi folyamatos és eseti állapotfelmérését, azzal kapcsolatos szaktanácsadását láttam el. 

Tagja vagyok a Magyar Növényvédő mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest-fővárosi szervezetének.

SZOLGÁLTATÁSAIM

Növényvédelmi szaktanácsadás kiterjed az ok(ok) meghatározására, a védekezés lehetőségeire, kémiai védekezésnél a hatékony növényvédő szer megnevezésére. Nem foglalja magába viszont a védekezési munka kivitelezését. 

A szaktanácsadás a következő különböző formákban valósulhat meg: 

  • Online módon az internet segítségével kérhető szaktanácsadás a beteg növény megfelelő helyéről készített képekkel kiegészítve. A probléma tisztázása kérdés felelet formában, több körben, a megnyugtató, tisztázó javaslat kidolgozásáig folyik. Ez a szaktanácsadási forma kényelmes, nagy távolságból is működőképes, gyors és általában elegendő, különösen egy, vagy kisszámú növények esetében. Az online szaktanácsadást a pandémia előírásai is megerősítették, az sem akadályozta.
  • Online szaktanácsadás írásban, e-mailen folyik, az írásos rögzítés lehetővé teszi a későbbiekben is annak újra olvasását, átgondolását. Az írott szaktanácsadás időtálló, visszakereshető. A munkával kapcsolatos minden egyeztetés helyszíne szintén az internet és írásban történik.

ELÉRHETŐSÉGEK, KAPCSOLATOK

Telefonos elérhetőség jelenleg nem lehetséges. Kapcsolat felvétele írásban az alábbi címeken adottak:

E-mail: novenygyogyitas@gmail.com

Facebook oldal: Növénydoktor – növénygyógyítás 

SZAKTANÁCSADÁS kérése előtt kérem, olvassa el az alábbi ismertetőt, és az alapján fogalmazza meg az eset leírását, amihez segítséget vár. Ha növényén észlelt elváltozásával kapcsolatban fordul hozzám, a betegséget kiváltó ok meghatározásához az Ön együttműködése is szükséges.

Kérem, adja meg és jellemezze

  • a növény nevét, ha ismert a fajta nevét is, az észlelt tüneteket minél részletesebben (az elváltozás színét, méretét, alakját, ha van, a mozgó állatok előfordulását, jellemzőit), tünetek megjelenésének idejét,
  • a növény tartási körülményeit és annak változását (szabadban vagy lakásban van, új vagy régóta nevelt növényről van szó, gondozását (öntözés gyakoriságát, tápoldatozást stb.), 
  • a már megtörtént kémiai kezelés(eke)t, nevezetesen a növényvédő szer nevét, töménységét, alkalmazás módját,
  • és mindent, amit még fontosnak ítél.

A diagnózis megalapozásához, kérem, csatoljon a beteg növény tipikus elváltozását bemutató éles kép(eke)t.