A címből már következtethető, hogy többféle monília gomba van, életmódjuk és a károsított növények köre is különböző.

Röviden összefoglalom tulajdonságaikat, felismerhetőségeik jellemzőit.

Gyümölcsfertőző monília

A csak terméseket károsító monília gomba (Monilia fructigena) almatermésűek és csonthéjasok gyümölcseit fertőzi meg. Mindig sebzéseken keresztül történik a fertőzés, tehát a termés bőrszövetén sebzés szükséges ahhoz, hogy a gyümölcsbe a gomba behatoljon és ott barna lágy-rothadást okozzon. A fertőzött termésen okkersárga, gyűrű alakban képződő gombatelepek láthatók. A fertőzött gyümölcsök többsége leesik a fáról, a beteg, aszalódott gyümölcsökben telel át a gomba.

Termésfertőző monília M. Fructigena

Virág- és hajtásfertőző moníliák

Az idei tavasz a virág- és hatásfertőző moníliás betegségről szól, melyet a hazánkban régóta megtelepedett Monilia laxa, és a mintegy 10 éve újabban elterjedt Monilia fructicola gombafajok okozzák. Tavaszi kártételük azonos, virágzásban lévő csonthéjasokat és azok rokon növényeit, (Prunus fajokat) képesek megfertőzni.

Bazsarózsa moníliás virághervadás

A kinyílt virágzatba képesek behatolni, a virágzatok gyors elhalását idézik elő. A virágok úgy néznek ki, mintha leforrázták volna őket. A virágok elbarnulása után a gomba belenő a fejlődő hajtásokba, ekkor a zsenge hajtások hirtelen lankadni, hervadni, konyulni kezdenek. Onnan a gombafonál tovább nő az egészséges vesszőbe, majd a vastagabb ágba, a haladási irány a fatörzs.

Aranyfa (Forsythia) moníliás virágpusztulás

Ellenük a kémiai védekezés ideje a virágzás alatt van: virágzás elején, a tömeges virágzáskor. Az utolsó (3.) kezelést a sziromhullás idején javasolják, ekkor még a gomba hajtásba, levelekbe jutását meg lehet akadályozni, de csak addig, amíg a fiatal levelek élnek. A már hervadt levelek a gombaölő szeret nem képesek felszívni, sem továbbítani, így azok védő hatása nem tud érvényesülni. Az idei extrém, elhúzódó, gyakori esős, hűvös, szeles időjárás a permetezések kivitelezését akadályozta, a járvány tarolt. A hűvös, tartósan 10 °C körüli hőmérséklet miatt a gombaölő szerek nem tudták hatásukat kifejteni. Mindkét faj a fertőzött virágokon szürke színű gombatelepeket fejleszt, színük alapján nem választhatók szét.

Virágfertőző monília szürke gombatelepek

E két monília gomba a csonthéjasok gyümölcseit is károsítja, de nem azonos módon. Míg a M. laxa esetében a terméshéjon sebzésre van szükség a gomba behatolásához (jégverés, gyümölcsmolyok, poloska stb.), addig a M. fructicola gomba ép gyümölcshéjon is képes behatolni és rothadást előidézni. Emiatt az éréshez közeledve a gyümölcsök védelme érdekében a M. fructicola esetében többszöri megelőző kezelés is szükséges lehet. Ez az eltérő, életmódbeli különbség más védekezési stratégiát igényel. Mindkét gombafaj telepe a fertőzött gyümölcs héján szürke színű, a telep színe alapján nem választhatók szét, nem azonosíthatók. A két faj meghatározása speciális laboratóriumi vizsgálattal történik.

Moníliás virág- és hajtáskárosodás kajszin

Gyümölcsfák mellett a Prunus nemzetségbe tartozó díszfákat, díszbokrokat is megfertőzhetik virágzás állapotában, és a gyümölcsfákhoz hasonló súlyos virág és hajtáspusztulást idéznek elő. Ezek a növények babarózsa, díszcseresznyék, japánbirs, galagonya, törpemandula, aranyfa (Forsythia) stb.

Míg a M. laxa a csonthéjas gyümölcsfák közül elsősorban a meggyet fertőzte, a M. fructicola a csonthéjasok közül a cseresznye, szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy, mandulafákat is, valamint az almafélék csoportjába tartozó alma- és körtefajokat is.

Védekezési lehetőségek

Megelőző védekezés lehet csak hatásos ellenük. Téli nyugalmi időszakban a rezet tartalmazó lemosó permetezés a fán telelő gombatelepeket gyéríti. Virágzás kezdetén, fő virágzáskor és sziromhullás végén, tehát virágzási időszakban 3x ajánlott a virágfertőző moníliák elleni permetezés. Erős fertőzés olyan időjárásnál szokott kialakulni, amikor gyakran esik, hosszú ideig vizes a lomb, ami a gomba spórák csírázásának feltétele.

Virágfertőzést követő hajtás- és vesszőelhalás esetén az elhalt vesszőket legalább 10 cm-es ép, egészséges résszel ki kell metszeni. Termésérés előtt a gyümölcs védelme érdekében is indokolt lehet permetezés. Monília gombák ellen a következő szabad forgalmú szerek alkalmazhatók virágzástól betakarításig házi kertekben: Chorus 50 WG, Fontelis 20 EC, Signum WG, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC, Topas 100 SC. A szereket váltogatni kell, és bár méhekre nem veszélyesek, ajánlott az esti órákban végzett permetezés.

A fás részbe bejutott monília gombafonalakat nem tudjuk gombaölő szerrel elpusztítani, a fertőzött faszövetek vegyszerekkel nem mentesíthetők. Ellenük gombaölő szeres permetezés nem hatásos. Belső fertőzésnél csak a beteg részek visszavágása a megoldás, minden esetben egészséges ágrésszel együtt.