Akinek paradicsom növényei vannak házi kertjében, szomorúan észlelheti, hogy a fiatal, zöld bogyókon lyukak éktelenkednek. Oda az őszi termés java! Ezeket a gyapottok-bagolylepke lárvái okozzák.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa (Heliothis) armigera) egy kifejezetten sok tápnövényű kártevő, szántóföldi növények mellett zöldségféléket és virágokat is károsít. A lepkének évente több nemzedéke fejlődik, májustól szeptemberig jelen van, és rakja le petéit a kedvenc növényeire. Kertekben júliustól szokott nagyobb számban megjelenni, ennek oka, hogy szántóföldön betakarítják a növények nagy részét, ezért táplálék hiányában keresnek új növényeket maguknak. Vándorló életet élnek, bármikor betelepedhetnek, majd tovább is állnak, helyesebben továbbrepülnek, ha nem találnak kedvező, zsenge (öntözött) növényeket.

Fotó: Molnár Szilárd

A növények tápanyagban gazdag részeit fogyasztja: a virágzatot (porzókat és bibét) és a magokat.

Kedvenc növényei a paradicsom és paprika bogyói, még zsenge babhüvely, takarmány és csemegekukorica cső, napraforgó virágzata, virágok közül pedig augusztustól a muskátli virágokat rágják ki, a büdöske, szegfű, krizantém, gladiólusz virágokat is tönkre teszik. A nagyobb méretű virágokban hosszú ideig benn maradnak, a kisebb méretűeknél a kirágottat elhagyva újban folytatják. Sokszor olyan rejtetten élnek, hogy nem lehet észre venni őket, csak az elszórt ürülékük jelzi ottlétüket.

Nehéz ellene védekezni! A lepke jelenléte nem feltűnő, nagyon szapora, több száz utódot el tud helyezni egy nőstény lepke. A helyes időben, hatékonyan végzett permetezést rajzásuk megfigyelése alapján érdemes végezni. Ezt segíti gyapottok-bagolylepke fogására árusított szexferomon csapda működtetése, melyet legkésőbb júliusban ajánlott felállítani és üzemeltetni.

A varsás csapdákat a veszélyeztetett növények közelébe, nem az állományba, hanem szomszédos bokorra vagy fára, annak alsó ágára 1-1,5 méter magasságban javasolt felfüggeszteni. A csapda átlátszó edényében láthatóak a feromon anyag vonzotta lepkék, számuk gyarapodása. A tömeges rajzást követő 6-8 nap múlva indul meg a tömeges peterakásuk. A lepkék fényre is repülnek, lámpafény is vonzza őket, ezért a feromon csapdák közelében ne legyen lámpafény, mivel az a csapdák működését megzavarja.

Ha már megtörtént a fertőzés, a fiatal kikelt bagolylepke lárvák ellen a Dipel DF biológiai rovarölő szer is hatékony. A biológiai alapanyagú rovarölő szer sem emberre, sem hasznos élő szervezetekre nem káros, paradicsomnál, paprikánál 2 napos élelmezésügyi várakozási idővel használható. Kezelést szükséges lehet ismételni.

A természetes növényi alapanyagú Neemazal-t is érdemes kipróbálni a fiatal lárvák ellen, a 3 napos élelmezésügyi várakozási ideje a szedést nem hátráltatja.

Biológiai védekezés másik hatékony eszköze Trichoplus nevű készítmény is bevethető, mely Trichogramma peteparazita fürkészdarazsakat (petéit, lárváit és bábjait) tartalmazza kapszulákban. A kikelő apró fürkészdarazsak a növényeken megkeresik a bagolylepkék lerakott petéit és azokba helyezik saját tojásukat, parazitálják, a hernyók kikelése nem történik meg. A módszer lényege, hogy a fürkészeket ismételten szükséges telepíteni, általában 10 naponta. Alkalmazásánál nem kell számolni élelmezésügyi várakozási idővel, sem szermaradékkal, a hasznos élő szervezeteket nem károsítják, hatékonysága szakszerű felhasználásával eléri a 90 %-ot.

A károsított, lyukakkal ellátott zöld paradicsomokat ajánlott levenni a tőről és megsemmisíteni. A paradicsomból a hernyók kimásznak, és továbbiakat károsítanak rágásukkal.

Üzemi méretekben nevelt paradicsom, paprika állományban, monokultúrában, szabadföldi termesztésnél a következő III. kategóriás rovarölő szerek engedélyezettek lárva kártevők ellen: Cyperkill (3 nap), Deltam (3 nap), Kaiso garden (5 nap), Karate, Karate Zeon (3-5 nap). Bármelyiket is választja, megjegyzendő, hogy rajzásmegfigyelés alapján történjen a permetezés a fiatal lárvastádiumban.