Az azadirachtin hatóanyagú NeemAzal-T/S rovarölő szer házi kerti tulajdonosok között már korábbi években is ismert volt, mivel számos országban elterjedten használták.

Híre megelőzte mielőtt forgalmazása megindult. Ökológiai termesztésben is alkalmazható, emiatt vált kedveltté a felhasználók körében.

Az azadirachtin hatóanyag a neem diófa (Azadirachta indica) növényi kivonata. Hatása három irányú: kártevők táplálkozását, fejlődési (vedlési) és szaporodási folyamatát fékezi, majd leállítja. Ez néhány napos folyamat, nem vált ki azonnali taglózó hatást, mint a klasszikus rovarölő szerek többsége. A túlélő rovar termékenységét csökkenti. A kezelt növényben a hatóanyaga helyi szinten szisztemizálódik (mélyhatású), ezért a megbújó rovarokat is eléri.

Hazánkban 2012-ben engedélyezték használatát először, meglehetősen korlátozottan, azóta a tapasztalatok alapján bővült azon növénykultúrák köre, melyekben alkalmazása lehetséges. Jelenleg törzses gyümölcsféléknél, bogyósoknál, zöldségféléknél, fűszernövényeknél, dísznövényeknél – közterületen is – engedélyezték használatát. Az ökológia termesztés alap rovarölő szerének tekinthető. Hat a szívó és rágó szájszervű kártevők ellen is, így a levelek felületén rágó bogarak, hernyók, a levelekben aknázó molyok, legyek lárvái, a felületen károsító levéltetvek, tetvek, liszteskék ellen is. Házi kerti felhasználás 0,3 %-os töménységben ajánlott. A készítményt a fent felsorolt növényeknél a rovarok tojásrakása idején és a lárvakelés kezdetén ajánlják alkalmazni. Megfelelő hatása csak a kártevők fiatal lárvastádiumában érvényesül. A kártevők kifejlett alakjai ellen nem elégséges a hatása.

A szer nem veszélytelen, korlátlanul nem használható, évente 2-3 alkalommal engedélyezett vele a permetezés növényenként, többször nem. Az egyes kultúráknál a szer lebomlásának ideje eltérő, a kezelések utáni élelmezésügyi várakozási idő paradicsomnál, paprikánál és a többi zöldségfélénél 3 nap, csonthéjas és bogyós gyümölcsöknél, káposztaféléknél, leveles zöldségeknél 7 nap, hagymafélékén 28 nap. Vizi szervezetekre veszélyes, ezért élő víz mellett 10-20 méteres kezeletlen sávot kell hagyni. A napsütés és magas hőmérséklet a szer gyors lebomlását okozza, ezért nyári melegben esti órákban javasolják kijuttatását. Eredeti csomagolásban is hűtőszekrényben kell tárolni a hatóanyag védelme érdekében.

Felhasználók körében elterjedt az a veszélyes gyakorlat, hogy háztartási célra árusított neem olaj oldatát használják rovarok elleni permetezésre. Az igaz, hogy a neem olaj is a neem dióból származó anyag, és az is rendelkezik rovarölő hatással, de az illatszerként vagy vegyszerként forgalmazott neem olaj termékeknek az összetétele, hatóanyaga, annak koncentrációja, szennyezettsége ismeretlen. A forgalmazók erre vonatkozóan nem tudnak felvilágosítást adni, mivel arról ők sem rendelkeznek ismeretekkel, az áruk csomagolása sem tartalmaz erre vonatkozóan adatokat. Így alkalmazásuk, felhasználásuk „vakon”, találomra történik. Az ismeretlen hatóanyag lebomlásának az ideje sem ismert, ez élelmezésre termesztetett növényeknél – házi kertekben elsősorban ilyeneket nevelünk – komoly egészségügyi veszélyt jelenthet.

Felelősséggel és káros mellékhatások nélkül csak az NeemAzal T/S engedélyezett rovarölő szer alkalmazható, házi kertekben is, az engedélyokiratában megadott felhasználási feltételek szerint.