A gyümölcsérések végéhez közeledünk, most van a birsek (birsalmák, birskörték) érése. Sokan tanácstalanok az érettség, a szüretelés helyes idejének megállapításában.

Az érettségnek külső és belső, jól látható jegyei is vannak. Az érésre a gyümölcs eléri a teljes, a fajtára jellemző méretét, a héj zöld színe kivilágosodik, és a sárga szín egyre erősebb árnyalatát mutatja. A molyhos héjú birsfajták érésre szőrözöttségüket elveszítik.

Az érés kezdetén a gyümölcs húsa kissé megpuhul, színe is halvány sárgás árnyalatot mutat, a magok héja jellegzetesen sötétbarna.

A gyümölcshús belső változáson esik át, a korábbi magas savtartalma lecsökken, fokozatosan megnő a cukortartalma, jellegzetes és egyedi illata kifejlődik, és egyre intenzívebbé válik. A szedésre érett birs könnyen lehullik a szélben, ez is jelzés értékű. Nem érdemes ezt az állapotot megvárni, mert a megütődött termés hamar bebarnul az érintett helyen, és romlásnak indul.

A birs, hasonlóan a téli almához és körtéhez utóérő gyümölcs, érett állapota előtt betakarítva a tárolás alatt fejezi be érését. Nem mindegy, hogy ez mikor történik. A korai szürete után a birs kényszerérett lesz, beltartalma nem éri el a fajtára jellemző értékeket, ízetlenség, alacsony cukortartalom jellemzi. A késői szüretnél a túlérett birs túlzottan megpuhul, húsa gyorsan barnul a feldolgozás során. Tárolási célú szüretelésnél a félérett állapot a megfelelő, a tárolásnál minél alacsonyabb hőmérséklet (2-5 °C) és magas, legalább 90%-os páratartalom az optimális. Házi kerti viszonyoknál ez nehezen biztosítható.

Jelenleg hazánkban közel 10 birsfajta kapható kereskedelmi forgalomban, a fajták érési ideje fajtafüggő, érési idejük szeptember és október hónapokra esik. A fajták jellemzésekor megadott érési idők hozzávetőleges adatok, melyeket az adott év időjárása, a helyi mikroklíma, a talaj, a fák tápanyag ellátása és öntözése is befolyásol. Tehát naptári időre nehéz pontos érési időszakot „jósolni”.

A fentiek alapján megállapítható, hogy nehéz a helyes szüreti időpont kiválasztása, azt is figyelembe véve, hogy a fák gyümölcsei nem egyszerre érnek be. Kétségtelen, hogy legfinomabbak a fán beérett birsek.