Kedvelt cserepes virág a ciklámen, csoportosan fejlődő virágai a mintás levelei fölé emelkedve szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

Sokan panaszkodnak, hogy az ajándékba kapott növény sajnos hamar tönkre megy, elhervadnak virágai, levelei elfekszenek a cserép talajára. Ezt a jelenséget elsősorban a virág számára nem megfelelő tartási körülmények okozzák.

A ciklámenfélék nemzetségébe 20 ciklámen faj tartozik, közöttük vannak szobai és szabadföldi (télálló) ciklámenek. Ezek más termesztési, nevelési körülményeket kívánnak.

Mielőtt elhelyezzük a kapott cikláment, meg kell győződni róla, hogy mely csoportba tartozik a virág. A vásárlásnál is ennek ismeretében érdemes választani. Ajánlott a virág nevének tisztázása, az alapján lehet megtudni ápolási igényeit. A kereskedelmi forgalomba kerülő minden növény cserepén vagy a növényen magán fel kell, és fel is van tüntetve annak köznapi elnevezése mellett a latin név is, kötelező előírás. A tudományos név alapján az ismerettárakból minden adat kinyerhető gondozásukra vonatkozóan. Ciklámenek elterjedt szaporítása szárgumókkal történik, de magokról is felnevelhetők, bár lényegesen hosszabb ideig tart.

A szobai ciklámen növényeket (Cyclamen persicum) virágbimbós állapotra nevelten árusítják virágüzletek, kertészeti árudák temperált, fűtött helyein, asztalokon, nem a szabadban. Tekintettel arra, hogy a szobai ciklámen nem fagytűrő növény. Viszont nem igényli, és nem viseli el az úgynevezett szobahőmérsékletet, ami alatt a 20-22 °C léghőmérsékletet értjük. Fűtött szobában a ciklámen néhány nap alatt rohamosan leromlik, virágszárak, levélnyelek elvesztik merev állásukat, elgyengülnek, leveleik kezdenek lekonyulni, majd elterülnek. Ezzel egy időben a levelek színe megfakul, sárgulás indul be. Ezt a tünetsort sokan vízhiánynak vélik, ezért gyakrabban kezdik öntözni, ami további kárt okoz a növénynél, túlöntözik, rothadás kezdődik.

Szobai ciklámen igényei

A tartási helyén 15-16 °C hőmérsékletet kedveli, 10 °C alá ne menjen a hőmérséklet éjszaka sem. Világos hely alkalmas növekedéséhez, de közvetlen, főleg déli napsütés ne érje. Ablak mellett elegendő fényt kap, de arra figyelni kell, hogy az ablak közelében radiátor vagy egyéb fűtőtest ne helyezkedjen el. Talaja legyen laza, vízáteresztő, ami kellő mennyiségű tápanyagot is tartalmaz. Az öntözés gyakoriságát a hőmérséklet, fény erőssége és a nappalok hossza határozza meg, nem szükséges naponta öntözni. A cserép alja vízben ne álljon. A felsoroltak alapján már érthető, hogy a fűtött nappali szoba asztalára helyezett ciklámen virág nem lesz hosszú életű, nem oda való.

A ciklámen szárgumós növény, életciklusa virágzás után befejeződik. Ilyenkor, mint a hagymás növények, ez is nyugalmi állapotba vonul. Levelei kezdenek sárgulni, elszáradni, eltűnik róla a levélzete. Nem pusztult ki, csak pihen, nyugalmi állapotba kerül. A folyamatot segíteni lehet az öntözés csökkentésével, majd elhagyásával. Gyakorlott ciklámen nevelők a cserepeket 2-3 hónapra félreteszik, nem foglalkoznak vele. A pihenő idő eltelte után a cserép talaját öntözéssel nedvesen tartva megjelennek a gumók felső oldalán a levelek, majd azt követően a virágok, a gumó alján pedig kifejlődik a gyökérzete. Kis odafigyeléssel több évig is életben tartható ilyen módon a ciklámen. Természetesen tápanyagot is kell neki juttatni aktív időszakában, elsősorban tápoldattal, hogy a gumó ne merüljön ki, abban el tudjon raktározni tápanyagot a következő virágzási ciklusára.

Szobai cikláment erkélyre, védett fedett teraszra – átmenetileg – ki lehet helyezni, amennyiben a szobai feltételekhez hasonló viszonyok biztosíthatók ott számára. Egyenletes, 10 °C feletti hőmérsékletű lépcsőház is alkalmas elhelyezésére.

Szabadföldi vagy más néven télálló ciklámenek kert talajába kiültetve, erkélyen, teraszon cserépben, virágládában évelő növényként nevelhetők, áttelelnek, télállóak. Viszonylag igénytelenek, kevés ápolást kívánnak. Természetesen száraz időszakokban öntözés, évente trágyázás szükséges, meghálálják a nyirkos, laza és tápdús talajt. Félárnyékos helyeket kedvelik, bokrok, fák alatt megfelelő helyek alakíthatók ki számukra. A szabadföldi fajok ősszel vagy tavasszal virágoznak, leveleik a nyári melegben visszahúzódnak, a hűvösebb tavaszi vagy őszi hónapokban növesztik leveleiket és virágaikat. Ismertebb, elérhető szabadföldi ciklámen fajok:

e r d e i   ciklámen (Cyclamen purpurascens),

Erdei ciklámen (őshonos)

b o r o s t y á n l e v e l ű   ciklámen (Cyclamen hederifolium),

Borostyánlevelű ciklámen
Borostyánlevelű ciklámen fehér virágú változata

a n a t ó l i a i   ciklámen (Cyclamen pseudibericum),

Anatóliai ciklámen

k i s l e v e l ű   ciklámen (Cyclamen coum),

Kislevelű ciklámen

t a v a s z i   ciklámen (Cyclamen repandum).

Tavaszi ciklámen

A szabadföldi fajokat szárgumóikkal forgalmazzák, általában ősszel és télen, most érdemes beszerezni és elültetni. Bár előfordul, hogy cserepekben hajtatott növényként is árusítják kertészetek, de szabadban elhelyezett növényasztalokra helyezik ki őket.

A hazánkban előforduló őshonos erdei ciklámen védett faj, gyűjtése tilos, de kertészeti szaporított gumói vásárolhatók és nevelhetők kertekben is.