A vértetű elsősorban az almafákat fertőzi, az almafajták és alanyok között is van érzékenységben különbség. Díszalma fákon is gyakori fertőzése.

Ez a kártevő évente sok nemzedéket fejleszt, a fákon telel, elsősorban a sebeken, azok környékén vagy a vízhajtásokon, gyökérsarjakon. Szívó kártevő, ahol a hajtást, vesszőt szívogatja, ott a nyálától kis daganatok is fejlődnek a fás részeken.

VÉDEKEZÉS

A vértetvek elleni védekezés ideje a fák nyugalmi idejekor van. Kora tavasszal olajos lemosó permetezést javaslok, minden téli lemosó permetezésre ajánlott szer alkalmas erre, melynek olaj hatóanyaga van. (Biola, Vektafid, Vektafid R, Vegarep.

Ha később, a lombozat kifejlődésekor látja a fehér telepeket, azok megjelenésük elején permetezzen levéltetű elleni szerekkel pl. Pirimorral-ral. Ezt a kezelést előzze meg egy káliszappanos lemosás, ami a vértetvek hátán lévő gyapjas szövedéket feloldja, ezzel lényegesen jobb hatásfok érhető el a rovarölős kezeléskor. Több alkalommal szükség lehet védekezésre. Ne hagyja, hogy felszaporodjanak, mert ilyen állapotban már nehéz kiirtani.

A sűrű lomb, a túlzott nitrogén trágya adagolása a fák fogékonyságát növelik. A gyökérsarjakat és vízhajtásokat folyamatosan ki kell metszeni, mert oda szeretnek húzódni, valamint a fákon a sebeket kitakarítani és sebkezelővel befedni, mert azok a megbújó helyei. A megjelenő telepeket helyileg kell kezelni, nem érdemes a teljes koronát permetezni.