Nem sokan hallottak róla, pedig igen kellemetlen kiütéséket válthat ki a fügenövény nedve, amennyiben ruha nélküli csupasz bőrrel érintkezik.

A bőrgyulladás kialakulásához napsütés, erős fényhatás is szükséges, a két tényező együttesen okozza az elváltozást.

Az egyik Facebook csoportban számolt be egy hölgy, akinek családtagjainál fejlődött ki a kivörösödő foltos bőrgyulladás a fügefa aprítása, feldarabolása után 12-24 órával. A fát vihar döntötte ki, rossz helyre dőlt, sürgősen el kellett takarítaniuk. A munka augusztusi kánikulában történt, ezért kevés ruha fedte testüket. Hasonló allergiás eset ismert a bográcsozáshoz felhasznált füge tűzifa kezelése során. Allergiás tünetek, az arra érzékeny személyek kezén, karján is kialakulhatnak a termések szedését követően, azokon a testrészeken, melyek közvetlenül érintkeznek a füge leveleivel.

A bőrgyulladást kontakt fitofotodermatitisznek nevezi az orvosi szakirodalom, minden szükséges feltételt felsorol az elnevezése: a bőrnek közvetlenül kell érintkezni a fügefa leveleivel, abban lévő nedvével, fény, erős napsütés is kell hozzá, és ezek együttesen bőrgyulladást vált(hat)nak ki. Kezdeti vörös foltokat, gyulladás, duzzadás, és égési tünetekhez hasonló hólyagok kifejlődése követi. Bőrgyulladás nem mindenkinél lép fel, csak bizonyos, arra érzékeny bőrűeknél.

A Ficus nemzetségbe tartozó növényekre jellemző ez a hatás, előidézője a tejszerű nedvükben található furokumarin. Gyakorló kertészek tudják, hogy a közkedvelt szobai fikusz növényből (Ficus elastica) kifolyó tejszerű nedvnek bőrre nem szabad kerülnie, ezért szokták azonnal vízbe helyezni a levágott hajtásokat, így szűnik meg a levágott hajtások nedvezése.

Az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy nyári időszakban, nagy melegben, napsütésben a füge nedvére érzékeny személyek csak ruhával fedett bőrrel végezzenek bármi ápolási és szedési munkát a fügebokrokon. A termést is hosszú ujjú ruhában és kesztyűben ajánlott szedniük.

A fügelevél bőr irritáló hatása gyerekeknél is előfordulhat. Érdemes erre a szülök és gyerekeik figyelmét is felhívni. Orvosi hiteles szakirodalom említ olyan esetet, amikor szabadban, családi ünneplésre összegyűlt résztvevők gyerekei fügelevelekkel kezdtek el játszani, abba csomagoltak kavicsokat, közben jól összehajtogatták, „megnyomorgatták” a leveleket. Estére a gyerekek kezén kifejlődött a piros gyulladás és másnap reggelre az égési hólyagokhoz hasonló fájdalmas kiütések is megjelentek.

A dermatítiszt bőrgyógyászati szakrendeléseken látják el.