Tavasztól őszig szabadban tartott növényeket a szobai visszatelepítés előtt megelőző permetezésben érdemes részesíteni.

Nyári időszakban, a kertben, erkélyen nevelt növények jól érzik magukat, de a szabadföldi kártevők a szobai növényeket is megtalálják, és azokra is rátelepednek. Gyakran nem kifejezetten szobai kártevőkről van szó, számukra a zöld növény a fontos, az a táplálékuk. Gyakran megtalálhatók a virágokon a rovarok csoportjába tartozó kabócák, levéltetvek, liszteskék, pajzstetvek, tripszek telepei, valamennyi szívó kártevő. Általában kisméretűek, gyakran a levelek hátoldalán élnek, ezért kevésbé láthatóak. Tojásaikat, fiatal lárva alakjaikat nehezen lehet észrevenni méretük, rejtőzködő életmódjuk miatt.

Levéltetvek
Liszteskék
Pajzstetvek

Hasonlóan sok gondot okoznak az atkák, apró, alig látható pókhoz hasonló állatok, nem rovarok, ezért ellenük a rovarölő szerek nem, csak a speciális atkaölő szerek hatásosak. Meghúzódhatnak még a virágok levelei között bogarak, hernyók, ezek rágásukkal okozzák a kártétel, méretükből adódóan és rágásnyomaik alapján könnyebben megtaláljuk azokat. Meztelen csigák is meghúzódhatnak a cserepek alján vagy talajában, lehetnek kisméretűek is, keresni kell őket!

Takácsatka szövedékekkel

A lakásba történő bevitelük előtt, még a szabadban érdemes a virágokat megelőzési céllal lepermetezni. Javasolt valamennyi növényt egységesen kezelni, annak ellenére, hogy látszólag egészségesek, mentesek. Gyakori, hogy a felsorolt kártevők pete vagy apró lárva alakban bújnak el a növényeken, méretük miatt alig láthatóak, jelenlétük megállapításához kézi nagyítós vizsgálat ajánlott. A lakás egyenletes hőmérsékletű terébe bekerült kártevők néhány hét alatt robbanásszerűen felszaporodnak, kezelésük benn a hagyományos rovarlőszerekkel nem kivitelezhető.

Növények betelepítése előtt a szabadban még valamennyi rovarölő szer felhasználható. A töménységre vonatkozó előírások, a töménységi ajánlások azok csomagolásán olvashatóak. Szabadforgalmú szerek közül dísznövények kártevői ellen – többek között – a kontakt hatású cypermetrin (Cyperkill), deltametrin (Decis), lambda cihalotrin (Karate, Full, Kaiso garden), és a felszívódó hatású acetamiprid (Mospilan), azadirachtin (Neemazal) hatásosak. Levéltetvek ellen a felszívódó és tartós hatású flonikamid (Teppeki) ajánlott. Atkák ellen a bifenazát (Floramite), hexitiazox (Nissorun) és a flufenzin (Flumite) egyaránt engedélyezettek. A felsorolás a dísznövényekre engedélyezett rovarölő szereket és hatóanyagait tartalmazza. Más növényeknél engedélyezett, de dísznövényekre nem kiterjesztett engedélyű rovarölő szerek is kifejtik ölő hatásukat ellenük, azok felsorolását a cikk nem tartalmazza.

A fényes levelű, viaszos felületű növényeknél tapadásfokozó adalékanyagot szükséges keverni a permetléhez. Gombabetegség esetén azoxistrobin (Amistar) vagy penkonazol (Topas) gombaölő szert is érdemes a permetléhez felhasználni. Várjuk meg, hogy a permetlé megszáradjon a lombon, csak utána történjen a növények visszaszállítása eredeti helyükre.

Orchideán tripsz kártétel

Növények beköltöztetése után ne feledjen sárga színű ragacsos rovarcsapda lapokat kihelyezni a virágok mellé. Számos rovar megjelenésére hívják fel a figyelmet, így időben lehet védekezni ellenük.

Szobai virágok állapotát rendszeresen ellenőrizzük, hetente legalább egyszer, napos, világos napszakban.