Ahogy a nevük is mutatja, a csonthéjas növényeket virágzáskor fertőzik a monília kórokozók. Két fajuk is van, a Monila laxa, a régóta hazánkban élő gombafaj és az újabb „rokon” a Monilia fructicola, sajnos ez utóbbi sokkal agresszívabb, súlyosabb kártételt okoz.

Mindkettő hasonló tüneteket idéz elő, szemrevételezve nem különböztethetők meg. Virágzástól sziromhullásig fertőznek. A gomba spórái (konídiumok) a virágzatra kerülve, ott kicsíráznak, majd behatolva a virágzatba, onnan a fiatal hajtásba is belenőnek. Szürke színű gombatelepeket fejlesztenek a fertőzött növényi részeken.

Meggy hajtásvég elhalás

Virágzás kezdetétől a hajtáskezdemények megjelenéséig szükséges ellenük a megelőző permetezés. Általában ez 3 permetezést jelent. Viszont a csonthéjas gyümölcsfajok nem egyszerre virágoznak, hanem bizonyos sorrend szerint, vegyes állományban ez többszöri permetezést is jelenthet, persze nem azonos fákon. A meggy, kajszi, mandula, cseresznye, szilvafák mellett a megfertőzik a díszcseresznyéket, a babarózsát, törpemandulát és aranycserjét is (Forsythia intermedia). Csonthéjas gyümölcsfákkal együtt ezeket is érdemes kezelni.

A virág csészelevelein és virágkocsányán is gombafertőzés látható

Miről ismerhetők fel a betegség tünetei?

A virágok hirtelen elhervadnak, lebarnulnak, gyakran nagy tömegben. A virágok úgy néznek ki, mintha leforrázták volna. A beteg virágokból a gomba átnő a gyenge, zöld levelű hajtásokba, azok is lankad, elhervadnak. Az elhalt virágok és hajtások elszáradt állapotban még ősszel is a fán maradnak, nem hullanak le róla.

Hajtáselhalás mézgaképződés kíséretében

Akkor okoz súlyos kártételt a gomba, ha a virágzás elhúzódó, alatta hűvös, alacsony hőmérséklet uralkodik és csapadékos, nedves időjárás, hosszú ideig vizesen maradnak a fák. Hűvös, esős tavasz kedvez a járványának, amilyen a tavalyi tavasz is volt.

A virágfertőzés elleni védekezést a megelőzésre kell alapozni. A jelenleg engedélyezett gombaölő szerek felszívódó hatásúak, időben kijuttatva nem engedik a gombát behatolni a növénybe, és az esetlegesen bekerülteket megölik.

Törpemandula moníliás hajtáselhalás

Rügypattanás utáni és virágzáskori felhasználásra – szabad forgalmú és felszívódó hatású gombaölő szerek – engedélyezettek és hatnak a virág és hajtásfertőző monília betegség ellen:

KészítményHatóanyag
Chorus 50 WGciprodinil
Fontelis 20 ECpentiopirad
Kenja, Kryor, Zenbyizofetamid
Prolectusfenpirazamin
Signum EGboszkalid+piraklostrobin
Switch 62,5 WGfludioxonil+ ciprodinildil
Teldor 500 SC, Texiofenhexamid

Fontos, hogy váltogatva, rotálva, egymás után más-más szert használjunk a gombával szembeni rezisztencia kialakulásának megelőzésére. A felsorolt szerek előnye, hogy permetezés után néhány óra múlva hatóanyaguk felszívódik, és azt követő fertőzés esetén már nem engedik meg a gombacsírák behatolását, tehát a fertőzést. Erős fertőzési nyomáskor, tartósan nedves növényfelület esetén a permetezés ismétlése 7-8 naponként ajánlott. Átlagos időjárás mellett virágzás kezdetén, tömeges virágzáskor és sziromhullás végén, virágzás alatt tehát 3x kijuttatott szerek tudják biztosítani a megfelelő védő hatást. Az utolsó kezelés hivatott a gomba hajtásfertőzésének megelőzésére.

Aranyfa virág és levélhajtás

A korábban jól bevált és elterjedten alkalmazott penkonazol hatóanyagú Topas 100 EC gombaölő szert 2023. őszén átsorolták II. forgalmi kategóriába, így azt csak növényvédelmi tanfolyami végzettséggel lehet megvásárolni.

Élő antagonista mikroszervezeteket tartalmazó készítmények is megjelentek a gombaölő szerek között és biztató, kezdeti gyakorlati tapasztalatok vannak velük kapcsolatban.

Amazon biológiai gombaölő szer, (hatóanyaga Bacillus mojavensis), növények felületére kipermetezve behatol a szövetekbe, védekezésre serkenti a növényt. A növény felületén védőréteget képez, felszaporodik, és kiszorítja az ott élő baktérium és gomba kórokozókat. A növény felületén az UV-sugárzásnak ellenáll, viszont 10 °C alatti hőmérsékletnél hatása gyenge, nem elegendő.

Tricho immun felszívódó biológiai gombaölő szer, hatóanyaga a természetből izolált és felszaporított két Trichoderma gomba törzs, megelőző használatra javasolják. A növények természetes ellenálló képességét fokozza, stimulálja gomba kórokozókkal szemben. Mellette felgyorsítja a növény fejlődését, termésnövekedést eredményez. Növényi sebek gyógyulását is segíti. Előnye, hogy a környezeti hőmérséklet nem befolyásolja hatását, ezért hűvös tavaszi időjárásnál is alkalmazható. Csak megelőző és rendszeres permetezéssel éri el védő hatását.

Nem monília elleni szerek, de sokan alkalmazzák az összetett, sok komponensű mikrobiológiai készítményeket növények gombabetegségei ellen is, részben a forgalmazók, részben a közösségi médiában megjelent gyakran téves észrevételek alapján. Ezek az EM BIO és GRREENMAN termékek. Kifejlesztésük célja más volt, a környezetünkből kipusztult, emberi káros tevékenység következtében elhalt mikroélőlények visszatelepítése, gazdagítása, az eredetihez hasonló talajélet visszaállítása. Talajba juttatva növelik a talajélet aktivitását, a humuszképződést és ezen keresztül erősítik a növények immunrendszerét, természetes ellenálló képességét. Kifejezett gombaölő hatással nem rendelkeznek. Az oldatban lévő mikroorganizmusok felszaporodásához, hatásuk kifejtéséhez minimális 10 °C körüli hőmérséklet szükség, ezért a tél végi, kora-tavaszi időben még nem képesek kifejteni várható hatásukat.

A jelenlegi országos időjárási előjelzés szerint március végéig a jelenleginél hűvösebb idő várható, március 10-e után az éjszakai hőmérséklet fagypont közeli értékekhez közelít, a nappali legmagasabb hőmérséklet is csak 10 °C körül várható, gyakori csapadékot is jeleznek. Érdemes a védekezésre felkészülni.