Sokan vásárolnak élő, gyökeres, konténeres fenyőfát karácsonyra azzal a céllal, hogy az ünnepek után kertjükbe kiültessék.

Ha ez utóbbi a cél, előbb érdemes utána járni, hogy a kiválasztott fenyőfaj milyen méretűre nő, mennyi helyet igényel majd kifejlett korában, rendelkezésre áll-e akkora szabad terület a kertben. Későbbiekben nélkülözhetetlen lesz az egész évi folyamatos öntözési feltételek biztosítása is.

Az ünnep utáni kiültetés sikerét, a fa begyökeresedését a kitermelésétől kiültetéséig ért hatások, kezelések határozzák meg. Amit sajnos nem mindig ismerünk. Az edényben a földnek nem szabad kiszáradnia, annak folyamatosan nedvesnek kell lennie. Olyan helyről célszerű konténeres fát vásárolni, ahol ez a feltétel biztosított (elsősorban termelőnél). Érdemes jóval karácsony előtt megvenni a konténeres fát, és kertben, szabadban nevelni karácsonyig folyamatos öntözés mellett.

Konténeres élő gyökérzetű karácsonyfa

Ünnepek alatt, amikor a fenyő a lakásba kerül, a fűtött szobai körülmények sokk hatásként érik a fát: nem csak a meleg, hanem a száraz levegő és a kevés fény is kedvezőtlen számára. Ha van rá lehetőség, a lakás kevésbé fűtött részében helyezzük el a fát, és minél rövidebb ideig tartsuk benn. Lakásban különösen kell ügyelni a konténer talajának nedvesen tartására. Mind a lakásba bevitel előtt, mind onnan a kitelepítése után a fát szoktatni kell a hőmérséklet változásához, néhány napig tartó átmeneti hőmérsékletű helyen tartással.

Kis lakáshoz kis méretű karácsonyfa való

A fenyő kiültetése, ha nem fagyott a talaj, még télen, január közepe után is elvégezhető a fa szoktatása után. Az ültetőgödröt már decemberben el lehet készíteni, 100-150 cm-es fenyőfához legalább 60-80 cm-es gödör szükséges. A gödör aljába szerves trágya, komposzt is kerüljön bőséggel. Ültetésnél, a fa kiemelésénél óvjuk annak földlabdáját, ne essen szét, mert a sikeres eredésnek ez is feltétele. A fenyőfélék ültetése nem különbözik a többi fa ültetésétől, behelyezés után alaposan tömöríteni kell a talajt, és a gyökérzetet áztatás szerűen beöntözni.

Karácsonyfa kiültetése

Amennyiben csak márciusban ültetik ki a fát, addig szabadban, fagymentes helyet biztosítsunk számára. Az edényben telelő növények talaja, abban a gyökérzet hamar átfagy, ami gyökérkárosodást, gyökérelhalást okoz. A gyökérzet fagy elleni védelmének egyszerű módja a fa konténerrel együtt talajba süllyesztése (ásása) a fagyok megszűnéséig. Sokszor elegendő védelmet nyújt a ház külső falának hősugárzó, melegítő hatása a falhoz állított konténeres, cserepes növényeknél.

Fejlett gyökérzetű karácsonyfa földlabdával

Aki fenyőt (örökzöldet) ültet, figyelembe kell vennie, hogy a fenyők télen is élnek, anyagcseréjük télen is igényli a nedves talajt, hasonlóan a többi örökzöldekhez. Száraz, tartósan csapadékmentes téli időszakban szükséges lehet öntözése. Minden tél más lefolyású, kövessék figyelemmel növényeik fejlődését, állapotát télen is!

Növendék fenyőfa ültetvény