Hazánkban élő mintegy 15 csótányfaj közül három, a közismerten lakásokban élő csótányfaj.

Behurcolt fajok, lakásokban, irodákban, éttermekben, emberek által lakott és használt épületekben egyaránt megtalálhatók. Ezek: a német csótány (Blatella germanica), az amerikai csótány (Periplaneta americana) és a svábbogár, konyhai csótány (Blatta orientalis).

Német csótány

A csótányok lapos, keskeny testű, gyors mozgású rovarok. Színűk világos barnától sötétbarnáig változó, méretük 2-5 cm közötti. 3 pár lábuk és a fejükön jól fejlett 1 pár csápjuk található. Bár szárnyuk van, általában nem tudnak repülni. Lábaik végén található tapadó korongok segítségével üvegfelületen is biztonsággal közlekednek. Testalkatuk miatt könnyen behúzódnak apró repedésekbe, hézagokba. Általában az egyenletesen meleg helyeket kedvelik, ahol ennivalóhoz valamint vízhez is juthatnak (vizesblokkok).

Amerikai csótány

Jellemzően fénykerülők, általában az esti, éjszakai sötétben aktívak, nappali órákban rejtőzködnek. Kézitáskával könnyen behurcolhatók lakásokba. Emeletes lakóépületekben a lakások között – nyílásokon – szabadon közlekednek, terjednek. Betelepedésük esetén nehéz végleges kiirtásuk.

Svábbogár

A hazai őshonos csótányok az erdei-csótányok (Ectobius-fajok) és az avarcsótányok (Phyllodromica-fajok) csoportjába tartoznak. A terjedőben lévő kertvárosi erdeicsótányok (Ectobius vittiventris) is ennek a csoportnak a tagjai. Mediterrán eredetű fajról van szó. Életmódjukat tekintve is eltérnek a lakásokban már ismert csótányoktól, nappal aktívak. Jellemzően fényre repülnek, ezzel magyarázható, hogy az erdei, fás, ligetes környezetben élő csótányok hogyan és miért kerülnek be a zöldövezeti házakba. Lámpafény vonzza be őket. Rajzáscsúcsuk nyár végére esik, amikor a magas hőmérséklet miatt tárva tartjuk ablakainkat. Gyakori látvány, hogy a lakásba tévedt egyedek nappal az ablak üvegén (belül) szaladgálnak.

Kertvárosi erdeicsótány

Ártalmatlan rovarok a lakásban, embert, szobai növényt nem bántják, elsősorban folyékony és növényi élelmet (gyümölcsöt) keresnek és fogyasztanak a lakásokban. Budapesten a zöldövezeti lakott kerületekben számoltak be elterjedéséről, de vidéki előfordulásai is ismertek. Érintettek beszámoltak róla, hogy lakásokban, konyhákban a kedvenc helyeikre kihelyezett ragacsos csapdalapokba számos egyedük betévedt. Érdemes kipróbálni a növényvédelmi célra rendszeresített áttetsző ragacsos rovarfogó lapok fektetett kihelyezését a lakásba került csótányok gyérítésére. Csalogatásuk fokozására pedig a lapokra tegyünk lédús gyümölcsdarabokat! A csalétkeket rendszeresen cserélni kell, különben a muslincák szaporodását segítjük elő.

Az erdei csótányok ellen betelepedésük megakadályozásával lehet védekezni. Szúnyoghálós ablakokat alakítsunk ki, és csak azokon keresztül szellőztessünk. Szúnyogháló más rovarok távoltartása miatt is létfontosságú. Az erdei csótányok természetes élettere fás, ligetes zöldterületek, kertek, ahol a lehullott levelek alatt, az avarban húzzák meg magukat. Az avar rendszeres, folyamatos összegyűjtésével felszaporodásuk korlátozható.