Mesterséges körülmények között – lakásban, fóliában, üvegházban – nevelt zöldségféléken és virágokon gyakori elváltozás. Betegség, melyet nem kórokozó, hanem a növény számára nem megfelelő nevelési körülmények okozzák. Élettani, fiziológiai elváltozás, a gyökérzet gyorsabban veszi fel a vizet, mint ahogy a növény azt fel tudná használni. A levelek belső sejtjei a megnőtt víznyomástól szétrepednek, elhalnak, ezekből alakulnak ki az apró hólyagok. Bizonyos növény fajokon szokott elsősorban előfordulni. Paprikánál és paradicsomnál palántanevelés idején megjelenhet, gyakori a batáta hajtatása, gyökereztetése alatt is. Ödéma kiemelkedő kinövés, folyadékkal teli kisméretű daganat, szemölcsszerű duzzanat, mérete különböző, lehet szabályos vagy szabálytalan alakú. Friss állapotában zöld színű, később a termesztési körülmények változásával megszárad, parásodik, ekkor már barnás színű.

Üvegházi paradicsom ödémája

Megfigyelések szerint a növények vízellátásával, a hőmérséklettel, levegő páratartalmával, a fényviszonyokkal, azok összhangjának megbomlásával van kapcsolatban.
Túlzott, az aktuális körülmények közötti sok víz, a változó páratartalom, a hőmérséklet befolyásolja elsősorban megjelenését. Újabb kutatások szerint a mesterséges termesztő, nevelő hely fényösszetétele, amennyiben eltér a napsugárzás összetételétől, serkenti az ödéma kialakulását. Idén is a kiegészítő megvilágítással nevelt palántáknál jelent meg az esetek többségében. Paprika levelek hátoldalán apró kiemelkedő, sűrű dudorok nőnek, a levelek kissé megkeményednek, zöldek maradnak.

Paprika ödéma

Paradicsomnál a levél-ereken, levélnyélen és a száron is nőnek a szabálytalan alakú zöld kiemelkedések. Levelek széle kissé felhajlik. Elterjedt a futó muskátliknál, melyeken kiültetéstől őszig a szabadban is károsít, barna szabálytalan parás rajzolatok formájában a leveleken, melyek díszítő értéküket elvesztik. Muskátli fajták fogékonyságában jelentős eltérések figyelhetők meg. Kívülük a begóniák, cigarettavirágok, szegfűk, fikuszok, hibiszkuszok, nebántsvirágok, hajnalkák, törpebors félék, shefflerák, kaméliák, rododendronok levelein is gyakori.

Ödéma pozsgás növényen

Védekezés: megelőzés. A növény igénye szerinti öntözés megvalósítása, a túlöntözés elkerülése, a talajok szárazon tartása, szakszerű, a növények igénye szerinti tápanyag ellátás, túladagolás elkerülése, a növények körüli levegőcsere, légmozgás biztosítása és a magas relatív páratartalom leszorítása. Minden olyan környezeti tényező, ami a bent nevelt növények szövetét lazává teszi, a növekedésüket feleslegesen fokozza úgy, hogy a növekedésükhöz szükséges egyéb tényezővel nincs összhangban, az ödéma kifejlődését segíti. Lakásban, termesztő berendezésben nevelt növényeknél tél végén gyakori, amikor tartósan borús, fényhiányos időszak áll fenn. A talaj nedvességtartalmának szabályozásával, visszafogásával, és a levelek párologtatásának segítésével az egyensúly helyreállítható.

Muskátli ödémás parásodás

Ahogy az időszerű meleg, napos, növények számára szükséges fényt biztosító tavaszi időjárás beköszönt, ez már várhatóan ezen a héten megtörténik, a probléma megoldódok, az ödémára fogékony növények fiatal levelein már nem fejlődnek ki új tünetek, viszont a korábbi levelek tünetei ottmaradnak.