Jellegzetes tünetei alapján biztosan felismerhető ez az élettani, anyagcsere betegség.

A zöld paradicsombogyók növekedésekor, a legelső bogyók alsó, szárral ellentétes végén feltűnő elváltozások, nagy kiterjedésű foltok figyelhetők meg. Kezdetben világos, szürkés, később barna színűek, megsötétednek, majd feketés színt vesznek fel. Másodlagosan rajta gombatelepek is kifejlődhetnek. A foltoknak mindig határozott szélük van, kissé besüppednek, méretük 1-3 cm-t is elérhetik. Bár rothadásnak hívják, valójában szárazak a foltok. A bogyó a folt ellenére beérik, a beteg rész eltávolítása után az ép része fogyasztható.

A betegség a kalciumforgalom zavarával, felvételének csökkenésével, hiányával áll összefüggésben. Nem abszolút kalcium hiányról van szó, hanem annak felvételét akadályozó, lassító tényezők szerepéről. Időjárási tényezők (magas hőmérséklet, a talaj fokozott felmelegedése), talajban található tápelemek mennyisége, azok nem megfelelő aránya befolyásolják a betegség kialakulását. Túlzott kálium adagolás, a talaj levegőtlensége és az egyenlőtlen vízellátás (víz-stressz) segíti a csúcsfoltosság fellépését. A gyakori öntözéssel a talaj kalcium tartalma hamar lecsökken, mivel a talajból kimosódik. A betegségre egyes fajták érzékenyek, gyakori, hogy ahol több fajta paradicsomot is nevelnek, csak egyes fajtá(k)nál lép fel a betegség, míg a többinél – azonos gondozás, azonos termesztési körülmények között – nem.

Paprika termésen is hasonló, nagy elhaló foltokat szokott okozni annak csúcsi végén, vagy ahhoz közeli oldalán.

A védekezés alapja ennél a betegségnél is a megelőzés. Tápdús, szerves anyagban gazdag, lehetőleg minél több tápelemet tartalmazó, harmonikus összetételű talajt biztosítsunk a növényeknek. Érdemes természetes ásványi anyagokat is használni, az ültetőgödörbe tegyünk vulkanikus eredetű alginitet is. Vannak forgalomban olyan szárított szerves trágyák, melyek kalcium tartalma kifejezetten magas (10 %), ilyeneket válasszunk a paradicsom alá. A növények fejlődése alatt biztosítsuk az egyenletes talajnedvességet, ne engedjük kiszáradni kritikus szintre talajukat.

Ha megjelenik a korai bogyóknál a betegség, a későbbi egészséges termések képződését, a hiányzó kalcium gyors pótlását, kalcium tartalmú, vízben oldódó lombtrágyák permetezésével érhetjük el. A néhány órán belül felszívódó anyagokkal megelőzhető a későbbi paradicsombogyóknál a betegség kialakulása. A meglévő károsodott bogyókon már nem segít. A kezelést virágzástól a termésérés befejezéséig többször érdemes ismételni.

Csúcsrothadás ellen számos készítmény van forgalomban, többek között Organit kalcium, Wuxal kalcium, Fitohorm turbo Ca, DAMISOL Kálcium, Wuxal Aminocal. Megelőzésképpen a Kalcium-nitrát is alkalmas kalcium pótlásra beöntözéssel és lombpermetezés formájában egyaránt. Más növényeknél (alma, paprika, kabakosok) is fellépő kalcium hiány kezelésére is felhasználhatók ugyanezek a készítmények. Terjedőben van a kerti növények betegségei ellen hígított tejjel végzett megelőző permetezések gyakorlata. A nyers, kezeletlen tej 1:5 arányú hígításban – leveleken keresztül felszívódva – a kalcium pótláshoz is hozzájárul.