Már hazánkban is elérhető, alkalmazzák az Air Spading gyökérfeltáró eljárást, amit jobb híján légárammal végzett ásásnak lehet nevezni.

Egy új talajeltávolító módszerről van szó. Felhasználása minden olyan helyen előnyös, ahol a fák meglévő gyökérzete körül és alatta a talajt ki kell termelni, a gyökérzetet fel kell tárni, mindezt úgy, hogy a gyökérzet ne sérüljön.

A módszer egyszerű és ötletes: magas nyomású levegővel lazítják és bontják meg a gyökerek felett és között, sok év alatt összetömörödött földet.

A módszer terjedése elsőnek a városi környezetben élő fák gyökérzetének közelében elhelyezkedő közműhálózat javítása, telepítése esetén várható. A hagyományos talajfelbontás során a fák gyökereinek többségét elvágják, hogy a közművezetékekhez hozzá férjenek, ezzel olyan gyökérkárosodást okoznak, mely a fák gyengülését, lassú sorvadását, végül kipusztulását okozzák. Már vannak hazai kivitelezők, akik az eljáráshoz szükséges gépekkel rendelkeznek, és alkalmazzák is a gyökérfeltárásnak ezt a módját.

A sűrített levegős gyökérfeltárás más célra is alkalmas:

  • elhasznált, fa alatti kiüresedett talaj kíméletes cseréjére,
  • a mélyre ültetett vagy utólag talajjal feltöltődött fák törzsének kiszabadítására, a felesleges felső talajréteg eltávolítására a gyökérnyakig,
  • fagyengülések számos esetben gyökérkárosodás, gyökér- vagy gyökérnyaki betegségekkel állnak kapcsolatban. Azok feltárásában és a pontos diagnosztizálásában is segít ez a gyökérkímélő eljárás.
  • facsemeték ültetése utáni törzs körüli talajfeltöltések későbbi elegyengetésére, talajfelszín elsimítására,
  • fák átütetéséhez ép, csonkolás nélküli gyökérrendszerű egyedek előállítására, melyek gyors megeredése garantált. Különösen koros fák esetében jelentős a módszer.

Az eljárás parkokban, kertekben élő koros, értékes fák esetében is hasznos, felhasználható a talaj levegőztetésének fokozására is. Ezzel a céllal a fák alatt sugárirányban feltörik a talaj felső rétegét, a kialakított árkokba levegőt préselnek, majd a barázdákat tápanyaggal feltöltik. A fellazult talajból több levegőhöz, majd tápanyaghoz jut a fa, ami jelentős kondíció javulást eredményez.

Átültetéshez előkészített fa

Nagy forgalmú területen – akár emberi taposás, akár járművek okozták – fák körüli talaj gyakran összetömörödik, ami kedvezőtlen a fák növekedésére, egészségi állapotára. A talajból kiszorult levegő nem engedi a csapadékvíz beszivárgását, az a kevés csapadék, ami lehullik, hasznosulás nélkül elfolyik a talaj felszínén. A lehulló csapadék rosszul vagy nem hasznosul. A talajszemcsék közé bejuttatott levegő életteret biztosít a talajban élő mikro és makro szervezetek számára is, azok pótlását, újtelepítését a feltárt gyökerek közé, fölé juttatott komposzttal, talajoltó készítményekkel segítik. A kezelés után a szabadon álló gyökereket, felületét laza talajjal újra fedni szükséges.

Betemetett törzs kibontása

A talaj tömörödése házi kertekben építkezések után is gyakori probléma, az építési anyagok szállítását végző nagy súlyú gépek után a talaj olyan mértékben össze préselődik, hogy a beültetett fák nem fejlődnek, gyengék a gondos ápolás ellenére is. A gyökérzóna fellazítása és tápanyag ellátása után megindul a fák gyors regenerálódása.