A selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) hazánkban Sopron környékén figyelték meg első ízben 2011 őszén, azt követő években a Balaton melletti kertben és Budapesten is elterjedt. Jelenleg az egész országban már elterjedt és károsítja a puszpángokat.

Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetőleg gyökeres (konténeres) Buxus tövekkel hurcolták be. Azóta számos környező országokban is már megtelepedett és károsít.

Selyemfényű puszpángmoly (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi.

A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete.

Selyemfényű puszpángmoly lárvája (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Általában a levelek hátoldalán élnek, szövedékkel összefont levelek védelmében, rejtőzködve. Bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki az kirepülő lepkék.

A kárt a hernyók rágásukkal okozzák: a fiatal hernyók csak hámozgatják a fiatal leveleket (csak egyik oldalról rágják le a levélszövet felszínét), ezek a levelek kisárgulnak.

A fejlettebb, nagyobb méretű hernyók már gyorsan, erősen rágják, karéjozzák a kis leveleket, gyakran a teljes levéllemezt.

Kártétel (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Erős fertőzésnél tipikus, hogy csak a csupasz hajtás, a levélnyél és a levelek fő ere marad vissza, melyen a lárvák szövedéke is látható abban megakadó zöld ürülékükkel.

Védekezés

Észlelésük esetén, ha gócokban jelent meg, minél előbb el kell távolítani a lárvával fertőzött hajtásokat, és megsemmisíteni. Házi kertben ez a védekezési mód általában elegendő. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig károsításukkal számolni kell.

Súlyos fertőzésénél a deltametrin hatóanyagú Decis, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Gazelle, Spilan, rovarölő szerek hatásosak a rágó szájszervű hernyók ellen. A fiatal, kisméretű (1-2 cm-es) állapotban lévő hernyói ellen a Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel is hatásos. Előnye, hogy nem károsít egyéb rovarokat, biológiai termesztésben is engedélyezett készítmény. A rovarölő szerek ölő hatása, ez minden készítményre vonatkozik, elsősorban a fiatal lárvák ellen kifejezett, ezért figyelni kell a megjelenésüket, és ne késlekedjünk a permetezéssel. Minden permetléhez tapadásfokozó adalékot is kell adni, különben nem tapad meg a leveleken, nem tudja kifejteni hatását. A bokor belsejébe is, annak teljes mélységébe, be kell juttatni a permetlevet, ellenkező esetben az ott meghúzódó rovarok fennmaradnak.