A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) mintegy 10 éve telepedett meg hazánkban, mára már mindenhol megtalálható.

Behurcolt kártevő, Európába is azonos időben került be, élő konténeres puszpáng növényekkel terjedt el. Jó repülő, több kilométer távolságot is képes repülni tápláléka keresése céljából. Csak a puszpáng növényeket fertőzi, gyakran súlyos tarrágást képes okozni.

A selyemfényű puszpángmoly évente 2-3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi.

A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben a 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. A petékből kikelő fiatal lárvák aprók, 4-5 mm nagyságúak csupán, rejtetten élnek, két levelet összeszőnek, abban húzódnak meg. A kis lárvák a levelek egyik oldalát rágják, a levelek bőrszövetét fogyasztják csupán, úgynevezett ablakos rágásképet okoznak.

Fiatal lárva ablakos rágása

A növekvő lárvák étvágya, kártétele a nagyságukkal felgyorsul, a 2 cm-nél nagyobb hernyók már karéjozzák a leveleket, a levelek széléből nagy darabokat rágnak ki. A nagy lárvák is összeszőtt levelek között húzódnak meg, amikor nem táplálkoznak.

Kifejlett lárva ürülék csomókkal

A kifejlett lárvák az összeszövött levelek védelmében bábozódnak, majd 2-3 hét múlva a bábokból kirepülnek a lepkék. A lepkék fényre érzékenyek, este lámpafényre repülnek, a buxusok közelében működő lámpa fénye sok egyedet odavonz.

Szövedékéből kibontott báb

A védekezés lehetőségei

Észlelésük esetén, ha gócokban jelent meg, minél előbb el kell távolítani a lárvával fertőzött hajtásokat és megsemmisíteni azokat. Házi kertben ez a védekezési mód általában eredményes, amennyiben folyamatosan történik a „vadászatuk”. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig szinte folyamatos károsításukkal számolni kell. Az első lepkenemzedék megkezdte rajzását, a peterakásuk megkezdődött. A 2. lepkenemzedék nyár közepén július vége és augusztus eleje idején szokott tömegesen megjelenni, ennek kártétele augusztusban tetőzik. Szeptember 2. felében még kifejlődnek a 3. nemzedék lepkéi is. Mindez az aktuális nyár időjárásának függvényében történik.

Buxusmoly súlyos kártétele

A lepkék rajzásának jelzésére, a jelenlétükre szex-feromon csapdák is kaphatók, érdemes felhasználni. A rajzásuk megfigyelését házilag készített csapdákkal is elvégezhetjük. A bokrokon található, nyugalomban lévő bábokból levelekkel együtt helyezzünk el néhányat árnyékos helyre a bokor közelében befőttes üvegben. Az edény szájnyílását tüllel fedjük be, hogy levegőzését biztosítsuk, és eső esetén ne engedjük a víz összegyűlését annak aljában, vízben megfulladnak, nem fognak jelezni. A megfigyelő üvegben hamarosan kikelnek a lepkék a bábokból, ezzel egy időben a bokrokon nyugvó bábokból is, és jelzik, hogy a rajzásuk megkezdődött, amit peterakásuk is követ.

Újabb védekezési lehetőségek is elérhetőkké váltak a pete fürkészek mesterséges szaporításával és kereskedelemi forgalomba hozásával. Ezek az apró méretű parazita fürkészdarazsak csak a lepkék petéit támadják meg, azokba helyezik petéiket, melyekből nem fog kifejlődni az életképes lárva, ami károsítaná a bokrot. Hátránya a módszernek, hogy a fürkészdarazsak 3-4 hetes élet után elpusztulnak, betelepítésüket 4 hetente meg kell ismételni. Segítségükkel viszont vegyszermentesen kezelhető, kivédhető a lárvák kártétele.

A kártevő elleni kémiai védekezés a fiatal lárvák ellen hatásos elsősorban. Ezért kell figyelemmel kísérni a jelenlétüket, és az 1-2 cm-nél nem nagyobb lárvák ellen permetezni a hatékonyság érdekében. A buxus levelei viaszosak, sima felszínűek, a permetlé cseppek leperegnek róluk, ezért tapadást segítő adalékanyagot kell a permetléhez adagolni. A bokor belsejébe is, annak teljes mélységébe be kell juttatni a permetlevet, ellenkező esetben az ott meghúzódó rovarok fennmaradnak.

A Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel előnye, hogy egyéb rovarokat nem károsítja, és a biológiai termesztésben is alkalmazható, igazi házi kertbe való készítmény. Hasonlóan kímélő és természetes eredetű rovarölő szer az azadirachtin hatóanyagú Neemazal.  A puszpángmoly hernyói rágó kártevők, minden rágó szájszervű rovar ellen a következő szabadforgalmú (III. kategóriás) rovarölő szerek hatásosak: a deltametrin hatóanyagú Decis, Deltam, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan (Gazelle, Spilan stb.), rovarölő szerek. Az eredményességet fokozni lehet, ha felszívódó és kontakt hatású rovarölő szert együtt alkalmazzuk.