Az utóbbi néhány héten az ország minden táján csapatokban jelentek meg kertekben a földibolhák.

Több mint száz földibolha fajt ismerünk, közülük a leggyakoribb a közönséges (káposzta) földibolha (Phyllotreta cruciferae). Már a neve is jelzi, hogy keresztesvirágúakat keresi fel elsőnek, és csak azokat károsítja. Az ide tartozó növények virágai négy szirmúak, melyek szabályosan egymással szemben helyezkednek el, toktermést képeznek.

A földibolhák nem erről ismerik fel a számukra táplálékul szolgáló növényeket, hanem a növényekben található glükozinulátról, mely mustárolajra bomlik sejtjeikben. Ez a vegyület vonzza őket. A zöldségfélék közül valamennyi káposztaféle (brokkoli, káposzta, karfiol stb.), valamint a retek, torma, rukkola, tarló-répa, mustár növény, vizitorma, zsázsa is valamint az olajáért termesztett őszi-repce is gazdanövénye.

Virágok között a holdviola, a mézvirág, a nyári viola, a repcsény, a sarkantyúka, a sárgaviola, míg gyakori gyomnövények között a pásztortáska, a tarsóka, az útszéli zsázsa is kedvenc tápnövényei.

Ezek ismerete azért fontos, mert valamennyi gazdanövényén felszaporodhat, és annak elpusztulásával vagy a termesztett növény felszámolásával az ott élő nagyszámú bogár rajokban elvándorol, élelmet keres magának. Nyár elején is ez történik, az olajnak termesztett repcetáblákról a növényeket felszámolják, betakarítják, az élelem nélkül maradt földibolha tömeg élelemkeresés céljából vándorlásba kezd. Ez az oka a váratlan, előzmény nélküli bogárinváziónak. Bár szinte minden növényre rátelepednek ezek a kis bogarak, csak az előzőekben felsorolt növényeket károsítják. Apró 1-2 mm-es lyukakat rágnak a leveleken, szinte csipkézik, először a levél széleken, később beljebb haladva. Rágás mértéke gyakran meghaladhatja a levélfelület 50-60 %-át is. A földibolhák 2-3 mm-es, keskeny testű, sötét színű bogarak, jól ugranak és repülni is tudnak.

Védelmi (csali) növényként szokták javasolni a sarkantyúvirág ültetését, bár az nem a keresztesvirágúakhoz tartozó növény, de glükozinulátot tartalmaz, hasonlóan a Kleopátra tűje virághoz. Ezért úgyanúgy vonzza a káposztabolhákat, mint a káposztafélék.

Csak azokat a növényeket kell védeni, kezelni, amiket valóban károsítanak, tehát a gazdanövényeit. Házi kerti termesztők körében az a gyakorlat vált be, hogy a földibolha kedvelt növény fajait ültetik a termesztett növények közé, és ezeket figyelik, ha szükséges, csak ezeket permetezik a hatásos rovarölő szerekkel. A „csalogató” növények gyakran áldozatul esnek a bogárinváziónak, de ültetésük ezt a célt szolgálják.

A földibolhákat a sárga szín erősen vonzza, ezt a tulajdonságukat már régóta alkalmazzák a sárga színű vízzel töltött tálak kihelyezésével: a sárgára odarepülő bogarak a vízbe bepottyannak, a vízhez adagolt mosogatószer (detergens) megakadályozza vízből való kiszabadulásukat. A növények lombszintjének magasságában elhelyezett tálak fogása, gyérítő hatása lesz csak számottevő. A hagyományos sárga ragacsos rovarcsapda lapok is eredményesen fogják a földibolhákat, amennyiben a védendő növények lombkoronájának szintjébe helyezik.

Kifejlesztettek és kereskedelmi forgalomban kaphatók földibolhák fogására alkalmas csapdákat is, melyek sárga színű lap mellett már csalogató illatanyagot is tartalmaznak, így a fogás lényegesen eredményesebb.

A földibolha invázió esetén, gazdanövényeik védelmére a következő szabad forgalmú rovarölő szerek engedélyezettek: deltametrin (Decis, Deltam), lamda cihalotrin (Karate Zeon 5 CS, Kaiso garden, Full)), alfa-cipermetrin (Fendona), cipermetrin (Cyperkill 25 EC, piretrinek (Pyregard), acetamiprid (Mospilan 20, Spilan), azadirachtin E (Neemazal). Felhasználás előtt ellenőrizzük az előírt élelmezésügyi várakozási időt, betartása érdekében. A közönséges földibolha száraz időjárásnál szokott felszaporodni. A károsított növények öntözésével kedvezőtlen körülményeket lehet számukra teremteni.

Megfigyelések szerint a védendő növények fahamuval végzett beszórása is hatásos ellenük.