A paradicsom leveleit több gombafaj is fertőzi, azok tünetei is eltérőek és az okozott betegség súlyossága, a kár is különböző.

A paradicsomvész

A legsúlyosabb fertőzést, a lombozat gyorslefolyású elhalását a paradicsomvész nevű betegség okozza, melynek a kórokozója a Phytophthtora infestans nevű gomba. A betegség neve is tartalmazza a betegség erejét. Gyors lefolyású a járvány, néha 3-4 nap alatt leviszi a tő lombját: a leveleken nagy, több cm méretű, szabálytalan vizenyős foltok jelennek meg, amik elhalnak, elbarnulnak. Párás viszonyok között a folton a gomba fehéres színű sporangium tartó gyepe is kifejlődhet, ami segítheti a betegség felismerését:

Megfertőzi a levélnyelet, és a levélnyél tövénél a szárat is. A hirtelen elterjedő járvány után a lomb úgy néz ki, mintha leforrázták volna. A levélzet elvesztése után a bokron maradt termések nem tudnak fejlődni és az érési folyamat is gátolt. A kényszerérés után a bogyók íze már nem hasonlít a szabadföldi paradicsom aromás ízéhez. A gomba nem kíméli a zöld, még növekedő bogyókat sem, azokat is fertőzi. Nagy, több cm-es barnás, sötét színű kemény foltokat okoz, melyek gyakran mutatnak párhuzamos rajzolatokat. A foltok kialakulása a bogyó kocsányánál jellemző, ahol megáll a víz a mélyedésben, ez segíti a gomba-spórák csírázását:

Járvány után a növények minden föld feletti része elbarnul, elhal:

A növények fertőzéséhez néhány órás nedves növényfelület már elegendő. Nem csak eső idézheti elő a vizes levélfelületet, az esti, éjszakai párás, ködös viszonyok is kiváltják a harmat kicsapódását. Az esti öntözéssel is előidézzük a több óráig tartó nedves lombozatot, ami a kórokozó fertőzésének alap feltétele. A fertőzéshez hűvös, 12-15 °C – s hőmérséklet, míg ezt követően a gomba felszaporodásához már a 18-22 °C – s hőmérséklet a kedvező.

Amikor a leírt tartósan nedves növénylombozat fennáll, a betegség elhatalmasodása ellen rendszeres és megelőző permetezések szükségesek. Számos gombaölő szer van forgalomban a paradicsomvész ellen: a levél felületén megtapadó, és ott védőréteget képező kontakt hatású szerek csak akkor hatnak, ha a fertőzés előtt juttatjuk ki, tehát megelőzés képen alkalmazzuk. Egy kontakt hatóanyagot tartalmazó szerek a következők: valamennyi réz hatóanyagot (rézszulfát, réz-oxiklorid, rézhidroxid) tartalmazó növényvédő szer, ide tartozik a Vegesol R is, valamint a Polyram. Tartósan esős időjárási periódus mellett, hatékonyabb védelmet nyújtanak a felszívódó hatású (szisztemikus) gombaölő szerek, a növényi szövetbe behatolva ott, a növény belsejében fejtik ki gombaölő, védő hatásukat. Forgalomban lévő csak felszívódó hatású szerek Amistar, Proplant, Ranman Top Previcur. A felsorolt gombaölő szerek mind a szabadforgalmúak. A leírtak ismeretében a paradicsom növények lombja is megmenthető lett volna a felsorolt gombaölő szerek valamelyikével végzett rendszeres permetezéssel.

A beteg terméseket, leveleket és pusztulóban lévő töveket mielőbb távolítsuk el a területről, folyamatosan. Ne engedjük, hogy a talajra hulljanak le, mert a gomba a fertőzött növényi részeken telel át a talaj felszínén.

Levélfolt betegségek

A paradicsom levelein a virágzás idejétől rendszeresen fellépnek a gombás eredetű levélfolt betegségek is. Elsősorban az alsó, idősebb, a talajhoz közeli leveleken jelennek meg a néhány mm-es méretű barna foltok, melyeknek a közepe kiszürkülhet:

A foltok között a levéllemez elkezd sárgulni, és a levél a kisszámú folt ellenére elhal. A foltok a levélnyélen és a zöld száron is megjelenhetnek. Erős fertőzésnél levélelhalást okozhatnak. Ez jellemző a szeptóriás és az alternáriás levélfoltosságra. A tenyészidőszak végéig jelenlévő betegségről van szó, mely ellen a paradicsomvésznél felsorolt valamennyi kontakt hatású gombaölő szer védelmet nyújt. Házi kertben néhány tő paradicsom esetén hatásos és néha elegendő lehet a foltos, sárgulásnak indult levelek eltávolítása a tőről folyamatosan, ezzel megelőzhetjük a gomba átterjedését az egészséges levelekre.