A mogyorófák, -bokrok levélhullásával szembetűnővé válnak a rügyek helyén képződött gömb formájú képletek.

Gubacshoz hasonlóak, a rügy pikkelylevelei megnagyobbodnak, vastagabbak lesznek, torzulnak, szorosan egymáshoz simulva helyezkednek el. A gubacsok zöldek, gyakran vöröses színűek is lehetnek, mivel a károsodott rügypikkelyek vörösödnek el.

Az elváltozást a mogyorórügy gubacsatka (Eriophyes avellanae, Phytoptus avellanae) okozza. A házi mogyoróbokrokon, azok színes levelű változatain és a török mogyorófákon egyaránt előfordulnak.

A gubacsatkák egyáltalán nem hasonlítanak a közismert takácsatkákhoz, méretük, alakjuk és életmódjuk is eltérő. Aprók, szabad szemmel nem láthatók, 0,2 mm méretűek, hosszúkás, vékony testű, fehéres színű, 2 pár lábú, szúró-szívó szájszervű rovarok. Életük nagy részét a fertőzött, deformálódott rügyben töltik, abban telelnek. Tavasszal elhagyják azokat, szétmásznak a növényen, és új, egészséges rügyekbe húzódnak, abban folytatják életüket. Jelenlétüket a rügy extrém megnagyobbodása jelzi. A károsodott rügy értéktelen, abból sem termés, sem hajtás nem fejlődik.

A szaporított mogyoró növények faiskolai nevelés során fertőződnek meg, és fertőzötten kerülnek a kertekbe vagy közterületekre. Megfigyelések szerint növényről növényre nem vagy igen lassan terjed. Fertőzött mogyoró tövek vegetatív szaporítása a fő terjedési, terjesztési módja. A gubacsatka nem pusztítja el a növényét, de lényegesen legyengíti azt. Lehet látni hatalmas méretű gubacsatkával fertőzött török mogyoró fákat, látszólag nem betegek, teremnek is, bár kevesebbet, mint amennyi elvárható lenne.

Fertőzött rügyben atkák (mikroszkopikus felvétel)

Nehéz ellene védekezni, mivel élete jelentős részét rejtve, a rügyekben tölti. Ebben az időszakban a Vertimec felszívódó hatású, II. forgalmi kategóriás atkaölő szer hatásos ellene. A növény felületén vándorló időszakában valamennyi atkaölő szer eredményesen gyéríti egyedeit, bármelyikkel permetezhető a növény. Hasonlóan gyérítő hatásúak az elemi kén tartalmú szerek. A védekezés alapja a megelőzés legyen, vásárláskor fordítsunk rá időt, a facsemetét alaposan vizsgáljuk meg, gubacsos csemetét ne válasszunk. Elültetés előtt is még nézzük át a fa rügyeit, ha találunk gubacsokat, azt a vesszőt vágjuk ki és semmisítsük meg. Fertőzött gubacsok levágása termő bokroknál, fáknál is javasolt, ameddig az technikailag kivitelezhető.