A rózsa levelét tavasszal, nyár elején számos rovar károsíthatja, április végén már elsők között megjelent a levélsodró rózsadarázs (Blennocampa pusilla) és kártétele.

Miről ismerhető fel a kártétel?

A rózsa éppen kifejlődött levelei hosszirányban, a főérrel párhuzamosan összesodródnak mindkét oldalról a levelek hátoldala felé. Gyakori, hogy a levelek egy részén lép fel csak az elváltozás, és a hajtások sem egyenletesen fertőződnek.

A levélsodró rózsadarázs 3-4 mm méretű, fekete színű hártyás szárnyú darázs, apró tojásait az összesodrott levélbe rakja. A hamarosan kikelő lárvák kezdetben fehéres, később világoszöld színűek, teljes kifejlődési állapotukban elérik a 8-9 mm-es nagyságot. Júliusban elhagyják a leveleket, levetik magukat a talajra, úgynevezett „kokont”, burkot képeznek, amiben áttelelnek.

Hasonló levélsodródást okozhat a levéltetű is

A rózsát tavasztól őszig fertőzi és károsítja a rózsalevéltetű számos nemzedéke. A rózsalevéltetű a hajtásvégi fiatal leveleket kedveli, azokat szívogatja, a levelek hátoldalán népes telepeket alkot. Ezt követően a fertőzött levelek hátoldaluk felé összesodródnak. A levéltetű okozta levélsodródásnál a levéltetvek mindig jelen vannak, láthatóak.

Hogyan védekezhetünk a levélsodró rózsadarázs ellen?

Házi kertben, enyhe fertőzésnél, a besodródott levelek folyamatos lecsípésével és eltávolításával megelőzhetjük a bokrok díszítő értékének romlását, és kikelő lárvák lombrágását.

Súlyos fertőzésénél a rózsabokrok lombját felszívódó hatású rovarölő szerrel permetezzük (Mospilan) lárváik rágó károsítása ellen. A Mospilan egyúttal az összesodródott levelekben élő levéltetveket s elpusztítják és ellenük is védelmet biztosítanak.