A tulipánvirágok cirmosságát a tulipán színtörés vírus (TBV) okozza.

Gyakori, az egész világon elterjedt betegség. Az egészséges tulipán töveket néhány év nevelés után megfertőzi, elszaporodik a tövek között. Bár sokan a cirmos tulipánokat kedvelik, érdemes tudni, hogy a megfertőződött növények legyengülnek, kipusztulnak néhány év alatt, vágott virágként a váza tartóssága is csökken.

A 16. -17. században már ismert és kedvelt betegség volt Hollandiában (akkor Németalföldön), a vírusfertőzött tulipán hagyma értéke, ára az aranyéval vetekedett. Bár akkor még nem tudták, hogy mi okozza az elváltozást, viszont ismerték a fertőzött hagymák sokszorosításának titkát: a beteg tulipán hagymákat ketté vágták, majd egészséges hagymával összeszorítva nevelték tovább. A megvágott hagyma sérült sejtjein hatolt át a vírus, ezen a módon a vírusfertőzés. Abban az időben készült németalföldi virágcsendéletek képein is feltűnik a betegség, ez is bizonyítja akkori elterjedtségét ismertségét.

Virágkedvelők biztos tudják, hogy nem csak egyszínű szirmú tulipánfajták léteznek, vannak mintás, két színben játszó szirommal fejlődő különleges tulipán fajták is. Hogyan lehet megkülönböztetni a fajtára jellemző mintázatot a vírusfertőzés okozta cirmosságtól? A fajtára jellemző színelváltozás minden egyes tő virágánál azonos színű és alakú, a sziromlevélen ugyanazon a helyen, ugyanolyan alakú és színű a folt, az elváltozások egyformák.

A színtörés vírus okozta fertőzött töveknél a foltok, csíkok, vonalak hossza, mérete eltérő, és elhelyezkedésük, sűrűségük is különböző. Ha lát az egyszínű sárga vagy piros szirmú tulipánfajta virágágyásokban csíkozott virágokat, azok a vírussal fertőzöttek. A fiókhagymáik is vírussal fertőzöttek lesznek, azokból is cirmos virágok fognak fejlődni, amikor a megfelelő méretet elérik a hagymáik.

A vírus terjedése, terjesztése az ápolási munkáknál, kézre tapadt növényi nedvvel történik, a fertőzött növény nedvével lehet a következő növényt megfertőzni a keletkezett sebeken keresztül. Aki késsel, ollóval vágja le a virágot, a pengére tapadva is terjeszthető a vírus, megelőzésképpen az ollót fertőtleníteni szükséges. Ezért ajánlott az elvirágzott virágszárakat nem vágni, hanem törni oly módon, hogy kezünk ne érjen a sebfelülethez. Levéltetvek is terjesztik. A fertőzött növényeket, azok hagymáit a vírusoktól nem tudjuk mentesíteni, a növények nem gyógyíthatók, a fiókhagymák is öröklik a vírusfertőzöttséget.