Lombhullató fás növények – gyümölcsfák, bokrok, szőlő. díszfák – fás részein áttelelő károsítók ellen alkalmazzák a téli, tél végi lemosó permetezést.

Erre a fák nyugalmi állapota megfelelő, amikor még a rügyek zártak, a rügypikkelyek szétcsúszásának kezdetéig.

Számos rovar kártevő a károsított növényeken telel át a fakérgen, azok repedéseiben, pl. levéltetvek, atkák, levélbolhák, pajzstetvek, csipkés poloskák, molyok stb. Betegségeket okozó kórokozók közül a lisztharmatok, a monília gombák a fa kérgén életben maradnak télen is.

A téli lemosó permetezésre engedélyezett szerek közül vannak, amik csak a rovarok ellen hatnak, ezek az olaj tartalmú készítmények, hatóanyaguk paraffinolaj vagy napraforgó olaj. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy az olajréteg befedi a rovarok testét, azok oxigén hiányában elpusztulnak. A Catane és Vektafid A készítmény hatóanyaga paraffinolaj, míg a Vegarep EC napraforgó olajat tartalmaz.

Téli permetezés

A fák kérgén áttelelő gombák ellen eltérő gombaölő szer hatóanyagok eredményesek. A kén hatóanyag a lisztharmatok és tafrina gomba ellen hatásos. A poliszulfid kén a leghatékonyabb, Tiosol mészkénlé néven ugyan lombtrágyaként árusítják, téli lemosó permetezésre is használható 6-10 %-os töménységben. A többi gomba, pl. a moníliák, valamint a baktériumos betegségek ellen a réz tartalmúak váltak be. Réz hatóanyag is sokféle lehet – rézszulfát, rézhidroxid, tribázikus rézszulfát, rézoxid, réz-oxiklorid –, hatásukban nem térnek el. Számos, évente változó nevű készítményeik kerül forgalomba, és kivonásra is. Mivel hatásuk azonos, felsorolásuktól eltekintek, a gazdabolti aktuális réz készítmény bármelyike felhasználható.

Gyümölcsmúmia

A lemosó permetezésnél célszerű mind a kártevők, mind a kórokozók ellen egy menetben, együtt védekezni. Gyárilag kifejlesztett kombinált lemosó készítményeket árusítanak, melyek rovarok ellen olajat és kórokozók ellen ként vagy rezet vagy mindkettőt tartalmaznak.

Pajzstetvekkel fertőzött szilvafa

Kombinált készítmények:

  • poliszulfidkén + paraffinolaj: Nevikén,
  • rézhidroxid + napraforgó olaj: Vegesol R, Zöld Réz,
  • rézoxiklorid + kén + paraffinolaj: Olajos rézkén,
  • rézhidroxid + kén + napraforgó olaj: VegesoleReS, Zöld Rezes.

A téli lemosásra használt szerek némelyike a növények zöld, leveles állapotában is felhasználható, akkor viszont más, hígabb töménységben, ellenkező esetben perzselést okoz. A metszést követő 1-2 napon belül, bő permetlével elvégzett, kombinált (gombaölő szert is tartalmazó) lemosó permetezés alkalmas a metszési sebek fertőtlenítésére, érdemes összehangolni a két munkafolyamatot. A lemosó permetezésnél az olajat nem tartalmazó készítményeknél tapadás fokozó anyag hozzáadása – pl. Wetcit vagy káliszappan – növeli a hatékonyságot.

Lemosó permetezésnél érje el a levegő és a fák ágrendszere legalább 8-10 °C-ot, ez alatti hőmérsékletnél a szer olajtartalma megdermedhet. Permetezést csak szélmentes időben szabad végezni. 2-3 napos esőmentes időszak kövesse a kezelést, az biztosítja hatásuk optimális kifejtését.

Vértetvek

A felsorolt növényvédő szerek III. forgalmi kategóriásak, házi kertekben szabadon felhasználhatók. Permetlében lévő réz és olaj tartalom, ha lecsurog a fakorona alatti talajra, annak mikroorganizmusait, faunáját károsítja. Mindez megakadályozható a talaj fóliás letakarásával.