A kétfoltos vagy más néven közönséges takácsatkák (Tetranychus urticae) a levelek hátoldalán élnek, szívogatják a legfiatalabb leveleket, aminek hatására apró, tűhegynyi, halvány, ezüstös, szürke színű foltok jelennek meg a levelek színén.

A leveleken, és gyakran a levelek között is, pókhálóhoz hasonló szövedéket képeznek és abban élnek az alig látható, pókszerű állatok. A 4 pár lábú apró rovarok szabad szemmel is észlelhetők, alaposabb megfigyelésükhöz kézi nagyítót érdemes használni.

Nagy egyedszám és súlyos kártétel esetén a levelek torzulnak, majd elszáradnak, lehullanak. Szobai és szabadban élő növényeket is kedvelik, fertőzik. Nem válogatósak, több száz növényfaj (zöldség, gyümölcs, gyógy-, fűszer- és dísznövény) szerepel az étlapjukon.

Hogyan védekezhetünk vegyszer nélkül?

Az atkák a száraz, meleg körülmények között szaporodnak fel, ott érzik jól magukat. Ha rovarölő szert nem akarunk használni, gyéríthetjük az atkákat, ha csak vízzel spricceljük a leveleket, elsősorban azok hátoldalát naponta többször is.

Biztosabb, ha spriccelés előtt a leveleket letöröljük nedves ruhával és lezuhanyozzuk őket, hogy a szövedéket és az atkák nagy részét eltávolítsuk a felületről. A szívogatási kártétel a leveleken végig ott marad, ezért néha félrevezető a tünet: gyakran előfordul, hogy az atkák már kihaltak, de a “nyomuk” ott marad.

Szívogatás nyomok a levélen és a pókhálószerű szövedék

Lakásban bio szereket alkalmazzunk

Lakásban ajánlhatók a BIOLA-PLANT napraforgó olaj, a BIOFITO fenyőolaj, BIOSECT és FLORIMO káliszappan hatóanyagú szobai növények védelmére fejlesztett készítményeket. A növényi olaj hatóanyagú rovarölő szereke úgy hatnak, hogy a vékony olajréteg alatt a rovarok levegő hiányában megfulladnak. Nem veszélyesek, igazi bio szerek.

Növényvédő szert csak szabadban használjunk

Atkák ellen csak a speciális atkaölő szerek hatnak, a rovarölő szerek nem. Dísznövényeknél a FAZILO, FLORAMITE, NISSORUN, SANMITE nevű atkaölő szerek engedélyezettek. Lakásban használatuk nem ajánlott, csak szabad légtérben. Ha fűtési időszakban válik szükségessé használatuk, vigyük ki kezelésre a növényeket a szabadba, vagy nem használt helyiségbe, majd néhány órával később helyezzük vissza a lakásba. 8-10 napos időközzel legalább 2 alkalommal ismételjük meg a permetezést.