Tavasszal a virágszirmok hullása után a növekedésnek indult szilvatermések között szokatlan méretű és alakú termések is fejlődnek.

Az egészségestől lényegesen nagyobb, hosszúkás, megnyúlt alakú, deformált, meggörbült, gyakran lapos termések nőnek. Színűk is eltérő: míg az egészséges szilva héja zöld, a beteg szilváé fehéres, gyakran hamvas bevonattal. A beteg szilvák növekedése később leáll vagy összeaszalódva, töppedve a fán maradnak, vagy számosan lehullanak. A Monilia gomba másodlagos fertőzése miatt a tafrinás termések gyakran elrohadnak.

Taphrina pruni Prunus cerasifera-n (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)
Bábaszilva háziszilva termésen (Fotó: Dr. Némethy Zuzsanna)

A bábaszilva vagy táskaszilva betegséget a Taphrina pruni gomba okozza. A gomba közeli rokona az őszibarackfák leveleinek kora tavaszi deformációját előidéző Taphrina deformans-nak.

Ez a gomba is kora tavasszal fertőz: a szilvavirágok kinyílásától, a terméskötődés és a fiatal terméskezdemények fejlődésig folyamatosan. A fertőzési ciklust a felmelegedés állítja le, mivel az nem kedvez a gombának. Fertőzi a termesztett szilvát, a mirabolán szilvát, a díszfaként kedvelt vérszilvát és a kökényt is.

A kórokozó a szilvafák kérgén telel. A fák nyugalmi időszakában réz hatóanyagú (rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid) szerrel végzett lemosó permetezéssel a gomba áttelelő alakjai gyéríthetők. Virágzástól a zöld termések kezdeti növekedéséig, különösen csapadékos, nedves időben a difenokonazol hatóanyagú Score 250 EC gombaölő szeres permetezés ajánlott ellene.

A lehullott, beteg gyümölcsöket ajánlott összegyűjteni vagy a talajba beásni a terjedésnek, továbbfertőzésének megelőzésére.