A paradicsom sztolburos betegségét egy apró, vírusok méretéhez hasonló nagyságú kórokozó okozza, a sztolbur fitoplazma.

Régóta ismert betegségről van szó, mivel tünetei jellegzetesek, szemrevételezéssel a betegség azonosítható. A kórokozót 2 kabóca faj terjeszti szívogatásával. A kabócák szúró-szívó szájszervű rovarok, a növények edénynyalábjainak nedvével táplálkoznak. Ennek során a fertőzött növény nedvét felszívják, testükben a bekerült fitoplazmák szaporodnak, és minden egyes szívással a következő növénybe nyálukkal bejuttatják a kórokozót, megfertőzik a növényt. Fertőző képességüket életük végéig megtartják. Ápolási munkákkal, maggal a betegség nem terjed. A kórokozó évelő gyomnövények – aprószulák – gyökerében telel.

Terjesztő kabócái vándorló életet élnek, számos növényen élnek, júniustól megjelenő szárnyas alakjai terjesztik a betegséget. A fertőző szúrás után 3-4 hét múlva fejlődnek ki a tipikus tünetek, júliustól szokott a betegség megjelenni. a sztolbur fitoplazma több száz növényfajt fertőz, termesztett növények közül például a paradicsom mellett a paprikát, burgonyát, tojásgyümölcsöt, sárgarépát, zellert, a kukoricát, a dohányt és a szőlőt is, azok tünetei a paradicsomtól eltérőek. Számos gyakori gyomnövényt is képes fertőzni.

A paradicsom növényen okozott tünetei:

  • a hajtások vége erősen elágazó, sok oldalhajtást fejleszt, megváltozik a növény jellegzetes alakja,
  • a fiatal levelek sárgulnak és kanalasodnak,
  • az új virágok csésze- és sziromlevelei megnagyobbodnak, a korábbiaknál-2-3x nagyobbak virágok nőnek, a sárga sziromlevelek elzöldülnek. Ezekből a virágokból már nem fejlődnek termések, a tő több termést már nem nevel,
  • a tő levelei lilás elszíneződést nyernek, ez a levelek hátoldalánál fokozottabb.

A betegségekből a növények nem gyógyíthatók ki, ellenük való védekezés egyetlen útja a fertőzés megelőzése. Ezt a kabócák szárnyas alakjai elleni, megjelenésük, felszaporodásuk idején június, július hónapokban végzett rovarölő szeres permetezés biztosíthatja. Mivel a kártevőt ritkán észlelik, nem gyakran kerül erre sor. Házi kertekben a kezelést a vegyes növényállomány megnehezíti.

A beteg, tipikus tüneteket mutató töveket, mint fertőzési forrásokat, javasolt gyökérzettel együtt kiemelni, és megsemmisíteni.