Az utóbbi hetekben egyre több helyről jelezték kertészkedők, hogy a gyümölcsfáik levelein és a szőlőn erős rágásokat tapasztaltak, és azokon zöld színű rózsabogarakat láttak.

Mint utóbb kiderült a bogarakat több méter távolságból észlelték csupán, és mivel azt a bogarat ismerik, őt nevezték ki „bűnösnek”.

Hogy néz ki és mivel táplálkozik a virágbogarakhoz tartozó aranyos rózsabogár (Cetonia aurata)

Fényes, fémes zöld színű, kemény kitinpáncél fedi testét, szárnyain kereszt irányban világos vonalminták figyelhetők meg. Elsősorban napos órákban aktív, akkor repül. A bogár lapos, széles. Virágzó növényeket látogatja, virágport és néha virágszirmot is fogyasztja. Vad növények mellett gyümölcsfák virágait is gyakran károsítja, és kerti díszfák virágait is látogatja. Lárvái hasznosak, növényi korhadék készítésben, növényi hulladék lebontásában fontos szerepük van, a komposztálók hasznos rovarai. Ezekből egyértelműen megállapítható, hogy a rózsabogár zöld leveleket nem rág, a fák lombját nem károsítja.

A zöld cserebogár lombkártevő, fák leveleivel táplálkozik

A másik zöld színű, és közel hasonló méretű bogár, ami viszont kifejezetten lombkártevő és gyakori, a zöld cserebogár vagy más néven nagy fináncbogár (Anomala vitis). Zöld cserebogár csak zöld lombot fogyaszt, elsősorban gyümölcsfák és szőlő leveleit rágják, de orgona, fűz, hárs, eperfa lombját is károsíthatják. Adatok szerint őszibarackosban a zöld cserebogarak az őszibarack termését is megrágják.

Elsősorban homokos és löszös talajokon fordulnak elő nagy tömegben, így a rágási kártételük ott fokozott, jelentős. Jellemzően a levéllemezt rágják ki, a levél-ereket érintetlenül meghagyják, szinte csipkésre rágják a leveleket. A zöld cserebogár kb. 1,5-2 cm hosszú. Zömök alkatú, zöld, fémesen csillogó, egyszínű, szárnyai erősen domborúak. Gyakran előfordulhat vele együtt a rezes cserebogár (Anomala dubia), melynek feje, tora zöld, míg szárnyai sárgásbarnák, fémes zöldes csillogással.

A zöld cserebogár lárvái a talajban fejlődnek, 2-3 éves időtartam szükséges ehhez. Először, rövid ideig, korhadó növényi maradványokat fogyasztanak, később azonban rátérnek az élő növények gyökereire, a megrágott gyökerű növények pusztulását okozzák.

Hogyan lehet védekezni a zöld cserebogár ellen

Termő gyümölcsösben is bevált gyakorlat, hogy a zöld cserebogár ellen kifejlesztett szexferomon csapdákat helyeznek ki a fákra, fák közelébe, június, július hónapokban, amikor a zöld és a rezes cserebogár rajzási időszaka van. A feromon kapszulával felszerelt Csalomon® VARb3 csapdákat szőlőben a lomb felső felében, míg gyümölcsfáknál az alsó részbe, 1,5-2 m magasra ajánlott elhelyezni. A csapda feromon hatóanyaga bár 5-6 hétig aktív, de 3 hét után vonzó hatása lecsökken, ajánlott 3 hét után cserélni a feromon kapszulát. A feromon mindkét cserebogár fajt gyűjti. Ahol idén kártételével találkoztak, ott jövő évben érdemes beszerezni a fent említett csapdákat, és május második felében, legkésőbb május végéig kihelyezni azokat. Védekezésre szokták ajánlani a cserebogarak hajnali órákban végzett lerázását. Ez a módszer, míg a májusi cserebogaraknál bevált módszer, a zöld cserebogaraknál nem működik, rázás után a bogarak azonnal elrepülnek, vagy bedolgozzák magukat a talajba szaporodási céllal. (www.csalomoncsapdak.hu)

Károsított kerti növényeknél a cserebogarak elleni védekezésre jelenleg a Mospilan 20 SG felszívódó hatású rovarölő szer engedélyezett, de valamennyi cipermetrin vagy lambda-cihalotrin hatóanyagú kontakt rovarölő szer is hatásos ellenük.