Nem új szabályozásról van szó, 2016-ban írták elő a kötelező szomszéd tájékoztatást a motoros permetező gépek használata esetén. Egyre jobban terjed a motoros háti permetező gépek alkalmazása, a 8-10 méter magas fákra – házi kertekben, hétvégi telkeken –más módon nem lehet a növényvédő szereket feljuttatni. Amióta a dióburok fúrólégy hazánkban megjelent, a kártevő elleni kémiai védelmet szinte csak ez a permetezőgép típus tudja teljesíteni. A rendelet a motoros permetező gépekről szól, abba beletartoznak a motoros háti permetezők is.

A motoros háti permetezők nagy sebességű légárammal fújják ki az apró permetcseppeket, ami az előnyük az a hátrányuk is. A finom, apró, egyenletes cseppekkel szinte tökéletes permetlé bevonat érhető el, viszont a ködszerű cseppek könnyűek, permetező gépből kiáramló levegő magasra és messzire szállítja azokat. A növényvédő szer cseppek átsodród(hat)nak a szomszédos telek, telkek területére, azok növényeire, ami könnyen vegyszer szennyezéshez, azok elfogyasztása pedig mérgezéshez vezethet. A cseppek elsodródását az enyhe légáram, a szél is fokozza.

Az előzetes bejelentési kötelezettség és ezzel járó egyeztetés ezeket a baleseteket tervezi megelőzni. A bejelentés írásban és szóban is megtehető.

Bár engedélyezett, de lakóövezetben kifejezetten veszélyes a motoros háti permetezők használata, különösen keskeny telkeken. Ha egyenletes növényfedettségre törekszik a permetező személy, körbe kell kezelnie a fákat, óhatatlanul is átpermetez a telekhatáron. A szomszéd minden ott lévő növényére is rákerül a permetlé, a nyitott ablakokon a lakásba, házba is bejutnak a cseppek.

Permetezés előtt a szomszéd tulajdonossal egyeztetni kell, hogy a szomszédban ne tartózkodjanak a kezelés ideje alatt a kertben, a szedés alatt álló növényeket le tudják takarni, ne érjék azokat a permetcseppek.

Lakott, beépített területen – a veszélyei miatt – lehetőleg kerüljék a motoros háti permetezők használatát. Amennyiben a permetezés csak azzal kivitelezhető, nagy körültekintéssel történjen a kezelés, és lehetőleg nem mérgező, hanem biológiai termesztésben engedélyezett szerek felhasználásával.