Kertészkedők között folyik a vita életre-halálra, hogy komposztra vele, míg mások elégetés pártiak.

A megalapozott döntéshez ismerni kellene az elhalást kiváltó oko(ka)t, esetleges károsítókat. Azok meghatározását kevesen teszik meg, részben mert a betegségek diagnosztizálása szabad szemmel nem megbízható, valamint szakmai ismeretek hiánya miatt.

Elhalást sokféle ok idézhet elő. Elhalást válthat ki a téli elfagyás is, de számos faszövetben élő, ott szaporodó rovarok, különböző gomba és baktérium fajok is, külön és együtt is elhalást idézhetnek elő. Nyilván, hogy nem azonos bánásmódot igényelnek az eltérő ok miatt károsodott fa-részek.

A szervesanyag mindenáron való felhasználása néha veszélyhelyzeteket teremt: a fertőzött ágak feldolgozása a károsítók fennmaradását, szaporodását és szétterjedését, terjesztését okozhatja. Hasznos eljárás és divat is a levágott fanyesedékek aprítása és mulcsként való hasznosítása. Az eljárásnak megvannak a veszélyei: ha ez beteg ágakkal (is) történik azok kezelése nélkül, a benne élő szervezetek a szétterített aprítékban nedves helyen továbbélnek, szaporodnak, fertőzésre képesek maradnak.

Vonatkozik ez a fakéreg termékekre is, melyek nem csupán egészséges kivágott fenyők kérgét tartalmazza, hanem a beteg egyedekét is. Ha árusítás előtt nem kezelik pl. hővel, azokon élő szervezetek az új felhasználási helyükön új fás növényeket fertőzhetnek.

Almaág rákosodás

A fertőzési láncot minden károsítóra kiterjedően égetéssel lehet megszakítani. Az égetés környezetvédelmi okokból jelenleg tiltott tevékenység, ezért ez a megoldás csak kis mennyiségekkel (grillezés) alkalmazható.

A beteg fás részek komposztálása, lebomlása bizonyos károsítók esetében megoldást jelent, amennyiben a lebomlási folyamat szakszerűen történik, azaz a komposzt legalább 60 °C fok körüli értékre felmelegedik, hőmérsékletét meg is tartja. A komposztálás során a fás részek lebomlása lassabb, mint a zöld részeké, általában több évig is eltart, érdemes ezért külön kezelni.

Visszatérő probléma, hogy milyen beteg fás részeket szabad a komposztra tenni és érdemes-e? Személy szerint a láthatóan korhadt, gombával átszőtt, gombatelepekkel teli, mézgás, moníliás ágakat nem javasolom komposztálni. Azok az ágak, amelyek a leírt tüneteket mutatják, koncentrált kórokozó gócok, a bennük élő kórokozók életképessége hosszú, ismeretlen ideig fennáll(hat). A látszatra egészséges, „csak” elszáradt ágak is gyakran fertőzöttek lehetnek, azok egészséges fa-részekkel aprítva, keverve, szakszerű komposztálással felhasználhatók.

Hatástalanítás elérhető a beteg részek talajba ásásával is, oly módon, hogy felszínen ne maradjon belőle, minden része 10 cm talajréteg alatt helyezkedjen el. A folyamatosan nedves és levegős talajban is valójában lassú komposztálódás történik.

Baktériumos ágrák

Vannak olyan kórokozók, például az alma-, körte-, birsfákat fertőző tűzelhalás betegségért felelős Erwinia amylovora nevű baktérium, az azzal fertőzött beteg, levágott növényi részeket tilos a kert területén belül is szállítani, mozgatni és csak égetéssel lehet hatástalanítani. Ennél a betegségnél ez a kötelezően előírt növényvédelmi eljárás. Tehát komposztálni, mulcsozásra felhasználni nem szabad.

Beteg fatörzs

Vannak, nem is ritkák a talajban lakó, micéliummal terjedő, és gyökereket fertőző talajpenészeknek is nevezett talajgombák, melyek minden fás növényt képesek megtámadni és elpusztítani. Ezzel fertőzött beteg fák aprítéka is terjeszti ezt a veszélyes gombát.

Számos fás részben élő, azt pusztító, abban áttelelő rovar is található a beteg, elhalt ágakban, törzsekben. Komposztra helyezésükkel lehetővé válik kifejlődésük, majd szétterjedésük, újabb fák megfertőzése. Ez jellemző a közismert szúbogarakra.

Valószínű, hogy hőkezeléssel, 60-70 °C-ra melegítéssel és azon tartással a farönkök, vastagabb ágdarabok hatástalaníthatók, hővel minden élő szervezet elpusztítható vegyszermentesen. Ennek a technikai kivitelezése jelenleg még nem kidolgozott.

A rövid felsorolás alapján belátható, hogy a sokféle okból kialakult ág- és faelhalás kezelése, hatástalanítása összetett folyamat. Körültekintéssel és tudatosan kell megválasztani a rendelkezésre álló hatékony kezelési módszert.