Sok betegség fertőzheti a rózsák leveleit, általában együtt is, több betegség megtalálható a rózsatövön.

Vírusos mozaik betegséget a leveleken különböző árnyalatú sárga színű, szegletes foltokról és jellegzetes rajzolatokról lehet felismerni. Legyengíti a növényt. Konténeres rózsa vásárláskor a leveleit alaposan szemlézzük meg, mert a betegségtől nem mentesíthető a virág.

Rózsamozaikos rajzolatok

A fekete, csipkézett szélű kerek foltokat a diplokarponos levélfoltosság (Diplocarpon rosae) okozza. A foltok körül a levéllemez gyors sárgulásnak indul, a fertőzött levelek leperegnek a tőről. Súlyos fertőzésénél a rózsatő teljes levélvesztése is előfordulhat. A bokrok alatt fekvő levelekről a gomba a vízcseppek segítségével visszafertőzi az ép leveleket. Vízcseppek (eső, öntözővíz) segítik a gomba-spórák terjesztését. Tavasztól őszig folyamatos fertőzésére lehet számítani esős időjárásnál és helytelen öntözési gyakorlat mellett.

Diplokarponos foltosság

A rózsalisztharmat (Sphaerotheca pannosa var. rosae) a rózsa rügyeiben telelő gomba kihajtás után hamarosan megjelenik a fiatal zsenge leveleken. A fehéres, finom bevonat kezdetben foltok formájában jelenik meg, később a foltok összeolvadnak. Leveleken, hajtásokon, virágbimbók csészelevelein, sziromlevelein okozza a kárt. A bevonat alatt a növényi szövet elszárad, elhal. Kora tavasztól őszig szokott fertőzni.

Rózsalisztharmat
Rózsalisztharmat virágokon

Rózsarozsda gombabetegség (Phragmidium mucronatum) a rózsa zöld részein: leveleken, hajtásokon, csészeleveleken, száron fejleszti ki gombatelepeit. A rozsdagombákra jellemző, hogy különböző spóraformákat képeznek meghatározott sorrendben, és azok színe eltérő. A tavaszi narancssárga spóratelepek általában a levelek hátoldalán vagy a levél ereken, levélnyélen, csészeleveleken láthatók, és deformációk a következményei. Ezt követik a nyári spóratelepek, melyeket a levelek színén kifejlődő mozaikszerű sárga foltok jelzik, míg hátoldalukon találhatók a narancssárga szétporzó spóratelepek. Nyár végétől fejlődnek ki ugyanott a fekete színű téli, áttelelő spóratelepek. Gombafertőzést a levelek gyors levélhullása követi. A gomba áttelelése a nyári és téli spórákkal történik.

Rózsarozsda tavaszi spóratelepei
Rózsarozsda nyári és téli spóratelepei

Hajtatott és szabadban nevelt rózsákat is fertőzi a rózsaperonoszpóra (Peronospora sparsa). Fiatal leveleken kanalasodást, levél fonákon szürkés, ibolyás színű, leheletvékony, finom gombabevonat kifejlődését okozza. Idős leveleknél erekkel határolt szegletes foltokról ismerhetők fel. Esős, párás körülmények esetén lehet számítani fellépésére.

Rózsaperonoszpóra

Szfacelómás levélfoltosság (Sphaceloma rosarum) bár kicsit hasonlít a diplokaponos foltossághoz, attól lényegesen eltérő. A kerek foltoknak határozott szegélye van, a kezdetben sötét foltok közepe hamarosan kivilágosodik, a foltok ellenére a levelek általában nem hullanak le.

Szfacelómás levélfoltosság

Védekezés ellenük:

  • egészséges, mentes növényeket vásároljunk,
  • kiültetés után kerüljük a túlzottan párás körülményeket, ne öntözzük a lombját, csak a talaját. Öntözést hajnalban vagy reggel, és ne este végezzük!
  • lehullott beteg leveleket ne hagyjuk a talajon, gyűjtsük össze folyamatosan.
  • gombabetegségek ellen – lisztharmat kivételével–permetezhetünk Polyram kontakt hatású gombaölő szerrel.
  • valamennyi levélbetegsége ellen hatásosak az Amistar és a Saprol felszívódó hatású gombaölők.
  • diplokarponos, szfacelómás és peronoszpóra ellen hatnak a réz hatóanyagú szerek és a Polyram is.
  • csak rozsda esetén a Polyram, Amistar, Saprol használata javasolható.

Minden permetezésnél tapadásfokozó anyag hozzáadása szükséges, anélkül nem képesek védő hatásukat kifejteni az alkalmazott szerek.