Bizonyára már találkoztak lila, zöld vagy piros, feltűnő színű vetőmagvakkal, amikor a csíravédő tasakból a zöldség magvakat kiborították.

Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak a jelzése, hogy a magvakat csávázták, ezért étkezésre, állatok etetésére nem használhatók.

A jó minőségű, garantáltan fajtaazonos zöldség- és virágmagvakat a magvak kinyerése után kémiai anyagokkal kezelik, csávázzák. Az eljárás célja, hogy a magvak felületén élő, arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így kelésük biztonságosabb lesz.

Csávázott borsómag – Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

Csávázott magokkal biztonságosabb a palántanevelés

A csávázásnak azonban van egy sokkal jelentősebb hatása is. Gyakori eset, hogy alacsony hőmérsékletnél és tartósan nedves talajviszonyoknál a magvak csírázása nem indul meg vagy a csírázás leáll, és az elfekvő magvakat, csíranövényeket a talajban élő gombák, baktériumok megtámadják. Ezek a magvak ki sem bújnak a talajból, a talajban elrohadnak. Hiányos lesz a kelés.

A magvak csávázásával ezt a károsodást lehet megelőzni. A csávázás kelésvédő hatása biztonságos termesztést, tervezhető palántanevelést nyújt, ezért érdemes a csávázott magvak használatát előnyben részesíteni.

Vásárlás előtt figyeljünk a lejárati időre!

A magvak tasakjain a növényfaj neve mellett a fajta megnevezése, a mag csomagolásának időpontja, a csíraképesség, minőség megőrzésének (szavatosságának) ideje, valamint a csávázásra használt anyag neve is fel van tüntetve.

Magvetéskor használjunk gumikesztyűt!

A csávázó szereket általában speciális kötőanyaggal ragasztják a magvak felületére, hogy erősen tapadjanak, és a vetés folyamán ne peregjenek le a sima felszínű magvak héjáról sem. Ezt a ragasztóanyagot festik meg élénk színűre, hogy mindenki számára feltűnjön a magkezelés, a vegyszerezés ténye. Védő hatásukat a vegyszerek – általában gombaölő szerek – akkor fejtik ki, amikor a nedves talajban a víz hatására oldódni kezdenek, és a mag körül “védőburkot” képezve megakadályozzák a kórokozók csíranövényhez jutását.

Nedves kézben is már megindulhat a vegyszerek oldódása, ezért vetésüknél gumikesztyű használata ajánlott.