A birsalmák húsának barnulását élettani okok és gombafertőzés is előidézheti. Mivel tüneteik eltérőek, jellegzetesek, könnyen elhatárolhatók.

Az élettani gyümölcshús barnulást anyagcsere diszharmónia idézi elő, elsősorban a növények kalcium hiánya. A kalciumhiányt okozhatja a talaj tényleges alacsony Ca-tartalma, és a száraz, nedvesség hiányos talajállapot is. A növények minden tápelemet a talajból vízben oldott állapotban vesznek fel a gyökérzetükkel. A kiszáradó talajból a Ca-felvétel csökken. Ca-felvételt befolyásolja a talaj egyéb tápelemtartalma is, a magas nitrogéntartalom például akadályozza a Ca-felvételt.

A húsbarnulás a gyümölcsön kívülről általában nem látszik, csak a felvágás után válik nyilvánvalóvá. A barnulás lehet részleges, vagy az egész gyümölcshúsra kiterjedő, a héjtól a magházig, színe világos barnától mélybarna színű, márványozott. A hús barnulása, annak kifejlődése a birs érettségéi állapotától is függ, a túlérett, későn leszedett gyümölcsökben gyakori. Barnulást a sejtek erőteljes oxidációja okozza.

Birsalma húsbarnilás

A tárolás alatt is kifejlődhet a húsbarnulás, amit részben a késői szüret (túlérett állapot) és a nem megfelelő tárolási körülmények okoznak. A birs – az almához, körtéhez hasonlóan – utóérő gyümölcs, az utóérés gyorsaságát elsősorban a tároló hely hőmérséklete befolyásolja. Házi kerti tárolók, melyek léghőmérséklete jó esetben 10 °C körüli, nem biztosítják a gyümölcs lassú utóérését, az érés felgyorsul, a barnulás folytatódik és erősödik. A színelváltozást a sejtek oxidációja váltja ki. A gyümölcs barnás színű húsa nem romlott, nem rohadt, inkább száraz, feldolgozható, élelmezési célra felhasználható.

Túlérett birs

A kalciumhiány az almafákhoz hasonlóan kötődésétől a szüretig magas Ca-tartalmú lombtrágyás permetezéssel megelőzhető, 4-5 esetben alkalmazva. Száraz, aszályos nyarakon a fák többszöri öntözése is segíti az egészséges gyümölcsök fejlődéséhez szükséges tápanyag felvételt.

Birsalma moníliás rothadása

Birs gyümölcsökön a gyümölcsfertőző monília gomba (M. fructigena) is okozhat barnulást. Ez a sebfertőző parazita gomba, a héjon lévő sebeken keresztül hatol be, ahol gyorsan felszaporodik. Mindig foltokban képződik a barnulás, a gyümölcs héján is jól látható a kávébarna elszíneződés, a folt gyorsan terjed, a hús megpuhul, rothad, a folt szegélyénél a gyümölcshús ép, világos színű. A moníliás rothadás elindítói leggyakrabban a gyümölcsöt fertőző, abban élő almamoly vagy keleti gyümölcsmoly lárvák, azok okozta sérülések. A moníliás gyümölcsrothadás ellen a molykártevői elleni rovarölő szeres megelőző permetezésekkel tudunk védekezni.