Akinek van buxus (puszpáng) növénye, már ismeri a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) lárváinak károsítását.

Ez a szép, nagyméretű lepke, barna szegélyű fehér szárnyakkal, sajnos igen szapora, lárvái nagy étvágyúak, rövid idő alatt megdöbbentő tarrágást okoz(hat)nak a bokrokon. 10 évvel ezelőtt került be hazánkba a kártevő, elterjedését a külföldről származó gyökeres, fertőzött buxus növények segítették.

A puszpángmoly lárva alakban telel a bokrokon, szövedékkel egymáshoz rögzített levelek között. A tavaszi enyhülő időjárás hatására téli inaktív állapotából kilépve gyors táplálkozásba, levélrágásba kezd. A fiatal 5-10 mm-es zöld színű lárvák kis foltokat rágnak, általában a levelek egyik oldalán csupán, és még szövedék védelmében találhatók.

Gyorsan gyarapodnak, elhagyják a védett helyüket, és a bokrokon szabadon mozognak a fiatal, hajtásvégi zsenge leveleken. Jellemzően a bokor hajtásainak végén tevékenykednek, nagy rágásnyomok jelzik jelenlétüket, és feltűnő, 1-2 mm-es zöld színű ürülékcsomókat hagynak hátra. A kifejlett lárvák elérhetik a 3-4 cm-es hosszúságot is. Színűk sárgás, zöld és fekete csíkokkal és mintázattal díszítettek. Évente 3 nemzedéke fejlődik, 3x szaporodik, rajzásuk elhúzódó, áprilistól szeptemberig jelenlétükre és tojásrakásukra számítani kell. A lepkék jól és messzire repülnek, aktívan is terjednek.

Házi kertben, a bokrok folyamatos ellenőrzésével, a lárvával fertőzött búvóhelyek felkutatásával, azok levágásával, megsemmisítésével az egyedszámuk egyensúlyban tartható. A lepkék fényre érzékenyek, éjszakai lámpafény vonzza őket. Jelenlétükről, esetleges felszaporodásukról a kereskedelmi forgalomban is kapható feromon csapdák megbízhatóan tájékoztatnak. A csapda gyéríti is a hím egyedek számát. Hernyóik ellen fiatal lárva állapotban ajánlott permetezni. Minél fiatalabb egy hernyó, annál gyorsabban és eredményesebben tudja kifejteni hatását az ellene alkalmazott rovarölő szer. Kulcs fontosságú az áttelelő, hernyó nemzedék felszámolása, ezzel a következő nemzedékek kifejlődése radikálisan csökkenthető.

Hernyók, rágó szájszervű kártevők ellen a cipermetrin (Cyperkill, Sherpa), deltametrin (Decis), a Bacillus thuringiensis (Foray), acetamiprid (Mospilan), azadirachtin (Neemazal), III. forgalmi kategóriába tartozó rovarölő szerek hatásosak. Feltétlenül ajánlott tapadásfokozó anyag felhasználása is a permetezésénél a puszpáng sima, viaszos felületű levelei miatt. A bokrok belső részét is tanácsos alaposan kezelni, gyakran ott bújnak meg a lárvák, és onnan újra, észrevétlenül felszaporodnak.