Liliomféléken és a fritilláriákon minden évben tavasszal jelennek meg a kertekben a liliombogarak (Lilioceris lilli).

A 6-8 mm hosszú, élénk vörös színű karcsú bogarak a liliomok leveleit, virágait és szárát, minden zöld részét rágják, azokkal táplálkoznak. A bogarak szárnyai, tor része élénkpiros, míg feje, csápjai, lábai és testének alja egyszínű fekete. Hosszúkás, megnyúlt narancssárga tojásait csomókban rakják le a levelek hátoldalára. Sárga színű lárváit gyakran nyálkás, puha, határozatlan alakú burok veszi körül. A bogár ősszel a talajba húzódik, ott telel.

Megfigyelések szerint helyenként felszaporodva rágásával súlyos kárt képes okozni. Ilyen esetben a bogarak és a tojáscsomók, majd a lárvák összegyűjtésével akadályozhatjuk meg az adott évi és a következő évi kártételüket. Nem szükséges nagy tömegű liliom növény megjelenéséhez, ahol csak egy liliom tő van a kertben, a liliombogár azon is megtelepedik. „Hűséges” bogár, a későbbieken is bizton számíthatunk minden évben felbukkanására.

Rokona a hagymabogár (Lilioceris merdigera), mely neve szerint is különböző hagymaféléken (Allium fajokon) él és azokat rágja. Teste és feje szintén élénk vörös, a liliombogárhoz hasonlóan, viszont lábai sávosan pirosak és feketék. Életmódja a liliombogáréval megegyező. Valamennyi hagymafajt károsíthatja, a szerző kertjében medvehagyma levelei is megfeleltek neki.