Jellegzetes tünetei alapján biztosan felismerhető ez az élettani, anyagcsere betegség.

A zöld paradicsombogyók növekedésekor, a legelső bogyók alsó, szárral ellentétes végén feltűnő elváltozások, nagy kiterjedésű foltok figyelhetők meg. Kezdetben világos, szürkés, később barna színűek, megsötétednek, majd feketés színt vesznek fel. Másodlagosan rajta gombatelepek is kifejlődhetnek. A foltoknak mindig határozott szélük van, kissé besüppednek, méretük 1-3 cm-t is elérhetik. Bár rothadásnak hívják, valójában szárazak a foltok. A bogyó a folt ellenére beérik, a beteg rész eltávolítása után az ép része fogyasztható.

A betegség a kalciumforgalom zavarával, felvételének csökkenésével, hiányával áll összefüggésben. Nem abszolút kalcium hiányról van szó, hanem annak felvételét akadályozó, lassító tényezők szerepéről. Időjárási tényezők (magas hőmérséklet, a talaj fokozott felmelegedése), talajban található tápanyagok mennyisége, azok nem megfelelő aránya befolyásolják a betegség kialakulását. Túlzott kálium adagolás, a talaj levegőtlensége és az egyenlőtlen vízellátás (víz-stressz) segíti a csúcsfoltosság fellépését. A gyakori öntözéssel a talaj kalcium tartalma hamar lecsökken, mivel a talajból kimosódik. A betegségre egyes fajták érzékenyek, gyakori, hogy ahol több fajta paradicsomot is nevelnek, csak egy, egyes fajtá(k)nál lép fel a betegség, míg a többinél nem, azonos gondozás mellett.

Paprika termésen is hasonló nagy elhaló foltokat szokott okozni annak csúcsi végén, vagy ahhoz közeli oldalán.

Gyors beavatkozást a kalcium tartalmú, vízben oldódó lombtrágyákkal végzett lombpermetezésekkel érhetünk el. A néhány órán belül felszívódó anyagokkal megelőzhető a későbbi paradicsombogyók betegsége. A meglévő károsodott bogyókon már nem segít. A kezelést virágzástól termésérés befejezéséig többször érdemes ismételni megelőzésképpen.

Csúcsvég rothadás ellen számos készítmény van forgalomban: Organit kalcium, Wuxal kalcium, Fitohorm turbo Ca, DAMISOL Kálcium, Wuxal Aminocal stb. Megelőzésképpen a Kalcium-nitrát is alkalmas kalcium pótlásra beöntözéssel és lombpermetezés formájában egyaránt. Más növényeknél (alma) is fellépő kalcium hiány kezelésére is alkalmasak ugyanezek a készítmények.

Megelőzésben fontos a szerves trágya, mely harmonikusan tartalmazza a növények számára fontos tápelemek sokaságát, ne mellőzzük.