Növénydoktor.hu


SZAKTANÁCSADÁS - Kérdések, válaszok

Kérdezzen Ön is!

Barack kártevő

Gyümölcs kategória


Dátum: 2017-04-26 17:40:08
Kérdező: Till Zoltán
Válaszadó: dr. Némethy Zsuzsanna
Kérdés:
Kedves szakértők

Ford őszibarack fánk egyik ágát, ami a képen előtérben van, valamilyen kártevő megfúrkodta - az ág egyáltalán ki sem hajtott.

Meg lehet valahogy fékezni a jelenséget? Két éve ilyen kezdet után kiment egy másik ugyanilyen barackunk is, pedig a megkárosított ágat észlelés után levágtam, a fát permeteztem, stb.

Előre is köszönöm a tanácsokat!
Till Zoltán
Csatolt képek:
 
Válasz:
Csonthéjas gyümölcsfáknál a törzs mézgásodását valamilyen sebzés szokta kiváltani. Elterjedt a kéregmoly , de más rovar kártétele is lehet az elindítója. Mézgásodást okozhat a fa baktériumos fertőzése is (Pseudomonas syringae) vagy gombás fertőzés is. Ha madár csőrével kivágott mélyedéseket lát a törzsön, akkor valamilyen rovar lárvái élnek a kéreg alatt, amit a madarak megtaláltak. A felsorolt lehetőségek közül bármelyik is a kiváltó ok, a fát kigyógyítani nem tudjuk, pusztulásra van ítélve. A fa kivágásánál ügyeljen arra, hogy a fűrészt, metszőollót a munka után feltétlenül fertőtlenítse hipós vízzel, az eszközökre tapadt növényi nedvvel a kórokozók a következő fákra átvihetők, befertőzheti azokat.

Vissza a többi kérdéshez »

© dr. Némethy Zsuzsanna
A Növénydoktor szakmai partnere a Bálintgazda.hu. | Partnerünk: Könyvelők.hu